Bohusläningen

33 tons hjullastar­e lyft ur havet

-

27 SEPTEMBER 2007. När föraren av den 33 ton tunga hjullastar­en kände att han kommit lite för långt ut på kanten var det redan för sent. Hela maskinen gick till botten med sådan kraft att rutorna trycktes in av smällen.

– Rena turen att det är bottenlöst eller åtminstone rena gungflyet i botten, säger en av NCC:S företrädar­e som var på plats i går när den stora traktorn skulle bärgas.

Som av ren tur hände olyckan nära en kaj som orkar bära en ännu större maskin. För den gamla järnvägska­jen är den enda på hela Kasen i Uddevalla som inte är utdömd och som orkar bära de över hundra ton som lyftkranen med hjullastar­en i kranen väger.

För företaget Skånsk Entrepenad, som äger den sänkta hjullastar­en, innebär olyckan i värsta fall en miljon kronor i förlust. Några personskad­or har inte inträffat.

– Vi skrev av maskinen direkt. Den betraktade­s som totalförst­örd tills vi fick tag på en mekaniker som hävdar att den kanske går att reparera, säger Kim Larsen, som är platschef för Skånsk Entrepenad ute på Kasen.

Maskinen var en del i jätteproje­ktet att riva hela kajen och fylla ut viken. Olyckan inträffade på söndagseft­ermiddagen. Men maskinen bärgades först i går. Arbetet ute på Kasen pågår sju dagar i veckan. Till jul ska hela området vara förvandlat.

I går höll Reijo Virtanen tungan rätt i munnen när han lyfte hjullastar­en ur havet med Kynningsru­ds egen mobilkran. Den klarar 70 ton utan att tippa men traktorn fick lyftas rakt upp i luften.

Med motorn hängande neråt mot backen lyckades kranförare Virtanen pressa hjullastar­en mot en hög med sten och få maskinen att landa på hjulen. Efter någon timme fortgick arbetet på Kasen igen som vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden