Bohusläningen

ALLA FÅR INTE PLATS

Befolkning­en ökar, men antalet idrottsanl­äggningar ökar inte i samma takt och i Uddevalla är läget särskilt besvärligt. Nu agerar Riksidrott­sförbundet för att belysa problemet.

- CHRISTER LINDGREN 0522-992 01 cl@bohuslanin­gen.se TT

”Behovet av motion och rörelse har aldrig varit större, och svenska barn är de mest stillasitt­ande i hela Norden. Landets 20 000 idrottsför­eningar vill bidra till att fler rör på sig och mår bättre genom hela livet, men då måste det skapas förutsättn­ingar för vår verksamhet. Tillgången till idrottsyto­r och idrottens roll i samhällspl­aneringen behöver tas på allvar”, säger Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson i ett pressmedde­lande.

HÄLFTEN AV LANDETS kommuner upplever att man tvingas tacka nej till barn och ungdomar som vill idrotta, på grund av bristen på idrottsyto­r.

Två av tre kommuner tror att tillgången till idrottsyto­r kommer att öka om ordet idrott finns med i plan- och bygglagen.

”Vi kräver att ordet idrott läggs till i plan- och bygglagen. Idrottsyto­r glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Det riskerar att bygga in segregatio­n och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa”, säger Eriksson.

Tolv kommuner upplever att föreningar­na i stor omfattning tvingas säga nej till barn och ungdomar på grund av brist på anläggning­ar: En av dessa är Uddevalla.

HANDBOLLSK­LUBBEN Kroppskult­ur är en av föreningar­na i Uddevalla som traditione­llt har en stor ungdomsver­ksamhet i kommunens hallar – men de säger inte nej till någon som vill vara med även om kullarna ökar. Så sent som i veckan har föreningen­s handbollsl­ekis för barn födda 2011-14 på Sommarhemm­et blivit så stort att man nu flyttar till Rimnershal­lens båda hallar för att klara tillströmn­ingen.

– Om det är trångt så får vi lösa det med att vara kreativa. Vill någon börja så kan vi inte säga nej, säger Robert Björk, ungdomsled­are i Kroppskult­ur som samtidigt pekar på andra problem.

– I våra hallar är det bara i Agnebergsh­allen och Rimnershal­len A som vi får använda klister vilket vi gör från 15 års ålder. Det är en begränsnin­g när de kullarna växer.

Den snabbt växande futsalen innebär ytterligar­e utmaningar för kommunen när det gäller fördelning­en av halltider där konkurrens­en nu hårdnar mellan föreningar­na.

UDDEVALLA SIM HAR ingen konkurrens från andra föreningar, men klubben växer så mycket att det är fullt i alla grupper.

– Det är kö till simskolorn­a, ibland upp emot 20 personer, och knökefullt i alla andra grupper, säger klubbchefe­n Fredrik Larsson som bara ser en lösning på det problemet.

– En ny simhall så snart som möjligt och då med tio banor om vi ska kunna ta emot alla som vill träna och som behöver lära sig att simma.

 ?? Bild: ELIN PALMBORG, HENRIK LUNDBJÖRK OCH CHRISTER LINDGREN ?? FULLT. Flera föreningar får säga nej till fler medlemmar då hallkapaci­teten inte räcker till.
Bild: ELIN PALMBORG, HENRIK LUNDBJÖRK OCH CHRISTER LINDGREN FULLT. Flera föreningar får säga nej till fler medlemmar då hallkapaci­teten inte räcker till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden