Bohusläningen

Slutsålt när Fröken Elvis kommer till stan

Ingen hade gjort Elvis på svenska innan. Fröken Elvis tog på sig uppdraget och turnerar i dag flitigt med sina omtyckta tolkningar av kungen.

- SARA KIRUDD 0522-991 71 ski@bohuslanin­gen.se

Hur kommer det sig att fem svenska kvinnliga musiker valde att fördjupa sig i just Elvis Presley? Förklaring­en är inte så krånglig, enligt dem själva.

– Det var så enkelt att ingen hade gjort Elvis på svenska innan, det var ledigt så vi tog den pucken, säger basisten Sanna Andersson.

På initiativ av sångerskan Camilla Fritzén bildades så Fröken Elvis för några år sedan.

– Camilla är otroligt duktig på att översätta och hon ville hitta en artist med en stor låtskatt. Det har ju verkligen Elvis, runt 700 inspelade låtar, så det var bara att välja och vraka.

Camilla skramlade ihop ett gäng kompisar hon kände från musikhögsk­olan i Stockholm. Från början var de tre musiker och snart blev de fem stycken.

– Det kändes jättebra redan från start. Vi klickade verkligen och nu är det som att åka runt med bästa kompisarna och turnera. Och så har vi alltid gofika när vi repar, skrattar Sanna.

ÄVEN OM DET nu inte var ett gemensamt Elvisintre­sse som drog tjejerna till varandra så hade i alla fall Sanna en egen relation med kungen innan Fröken Elvis föddes.

– Jag började lyssna på Elvis redan som 8-åring. Min mormor lyssnade mycket på honom så det kan vara därifrån jag fick det. Jag växte upp på 90-talet, så det var inte så inne med Elvis. Jag höll det ganska hemligt men hela mitt rum var tapetserat med Elvisaffis­cher och jag hade ett 50-tal cd- skivor.

Eftersom hon lyssnat så mycket på Elvis tyckte hon det var lite läskigt att själv börja spela hans låtar.

– Han var lite helig för mig. Men jag kände redan från start att det här kommer bli bra.

SANNA ÄR INTE ensam om att tycka att Fröken Elvis har lyckats göra rättvisa åt Elvis låtskatt med sina svenska tolkningar. Första skivan Elvis på svenska fick fina recensione­r när den kom för två år sedan och sedan dess har gänget turnerat både hemma i Sverige och i USA.

– Det är så otroligt häftigt att få komma till alla dessa platser vi annars inte skulle komma till. Och publiken är så blandad, barn är där med sin farmor. Det är ofta fullsatt och vi får stående ovationer.

Hon blir glad över att höra att det även i Uddevalla är slutsålt. – Åh, vad roligt! Sanna berättar att de lägger mycket jobb på arrangeman­gen av låtarna och har på det sättet hittat ett eget sound. De använder också många instrument och Sanna är en av de i bandet som har flest strängar att spela på.

– Det är lite ovanligt med två basister, men det gör att jag kan växla till andra instrument, som gitarr eller piano.

Deras musikalisk­a skicklighe­t tillsamman­s med att sångerskan Camillas grymma översättni­ngar verkar vara Fröken Elvis framgångsr­ecept.

– Hon är verkligen otroligt duktig på att få fram texterna när hon sjunger. Precis som till exempel Lisa Nilsson är hon bra textförmed­lare. Och så kan hon översätta så att det passar in med i dag.

I våras släppte Fröken Elvis sin andra skiva. På den har de tagit ett steg till.

– Albumet heter Kungen & Vi och här har vi med egenskrive­t material. Det kändes som ett naturligt steg att ta. Eftersom vi har skapat ett eget sound så sticker inte våra egna låtar ut, utan de smälter in med Elvis låtar.

Den bästa Elvislåten enligt Sanna är If I can dream, men den har de hittills inte på sin repertoar.

– Av de låtar vi kör tycker jag bäst om Så misstänksa­m av Suspicious Minds. Den fick vi kämpa länge med för att få rättighete­r till, två år tog det och vi hann få tre nej så det var verkligen kul när vi lyckades.

 ??  ??
 ?? Bild: CARRIE GILCHRIST ?? ELVIS PÅ SVENSKA. Fröken Elvis gör succé med sina tolkningar av Elvislåtar på svenska. På torsdag gästar de Folkets hus i Uddevalla.
Bild: CARRIE GILCHRIST ELVIS PÅ SVENSKA. Fröken Elvis gör succé med sina tolkningar av Elvislåtar på svenska. På torsdag gästar de Folkets hus i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden