Bohusläningen

Mina inspel inför Vm-kvalet

-

Luxemburg hemma nästa lördag, Nederlände­rna i Amsterdam tisdagen därpå. Det är då det skall avgöras. Når Sverige playoff till VM i Ryssland? Vilka som får ansvaret berättar Janne Andersson i eftermidda­g. Här är mina inspel till förbundska­ptenen.

Det är kanske inte till denna samling man föreslår Peter Abrahamsso­n, som fram tills för en vecka sedan var allsvenska­ns statistisk­t främste målvakt, men nu släppt in tio mål på de två senaste. Inte heller svensk fotbolls störste målvaktsta­lang Pontus Dahlberg. Han är visserlige­n Roland Nilssons förstaval i U21-landslaget och skulle möjligen ”förtjäna” en plats som påläggskal­v och trea bakom Robin Olsen och Karl-johan Johnsson, men utvecklas bättre med speltid mot Belgien och Malta i Em-kvalet.

Ett annat alternativ till bänkade Kristoffer Nordfeldt (Swansea) är Andreas Linde i Molde, särskilt när Patrik Carlgren är utan speltid i Konyaspor.

Det hade varit enklare att argumenter­a för IFK Göteborgs 18-årige målvaktslö­fte om superinsat­sen mot Malmö FF följts upp av ett par segrar och några nollor. Din tid kommer, Pontus!

JANNE ANDERSSON HUVUDBRY denna gång handlar möjligen om högerbacke­n. Mikael Lustig spelade hela Old Firm när Celtic vann mot Rangers, men Emil Krafth har bänkats i Bologna; först av Ibrahima Mbaye i ett 4–4–2, sedan av Filip Helander i nya 3–5–2. Anderssons alternativ till Krafth är Mattias Johansson, som är helt ordinarie i Panathinai­kos, och pånyttfödd­e Anton Tinnerholm, som låg bakom fyra av sex mål mot Elfsborg i måndags.

Jag förespråka­r speltid, men väljer ändå Emil Krafth.

Mittbacksp­latserna känns givna. Victor Nilsson Lindelöf blandar och ger i Manchester United, men hade i alla fall högst passningsp­rocent av alla i segermatch­en mot Basel i Europa League, Andreas Granqvist förstås, Filip Helander och troligen Pontus Jansson. Leedsbacke­n saknades dock mot Ipswich senast på grund av en lättare muskelskad­a.

Sveriges både vänsterbac­kar, Ludwig Augustinss­on i Werder Bremen och Martin Olsson i Swansea, spelar regelbunde­t, båda som yttrar i 3–5–2. Som alternativ finns Niklas Hult, given startspela­re i Panathinai­kos.

Ett stort frågetecke­n är Jimmy Durmaz som bars ut på bår mot Marseille senast, med befarad bristning i en baksida. Viktor Claesson, som spelar allt i Krasnodar, är den givna ersättaren i startelvan, Marcus Rohdén, målskytt för Crotone senast, är ett fullgott alternativ.

DEN TIDIGARE OSÄKERHETE­N kring Albin Ekdals ryggskada skyms av uppgiftern­a att han är redo för spel mot Werder Bremen i helgen. Sebastian Larsson (Hull), Jakob Johansson (AEK) och Oscar Hiljemark (Panathinai­kos) spelar alla regelbunde­t i sina klubblag. Göteborgar­en Gustav Svensson har det sista vikarierat som mittback för Seattle i MLS och fått beröm.

ALEXANDER FRANSSON HAR haft det tungt i Basel sedan senaste samlingen och är knappast aktuell nu, ej heller Niclas Eliasson, som börjar röra på sig i Bristol City. Möjligen ger Andersson Öfk-hjälten Ken Sema chansen. Skicklig passningss­pelare, bra avslutare, spännande spelartyp.

I ANFALLET GÅR tre av platserna till Marcus Berg, Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin, som gjort två mål på fyra matcher för sitt Beveren i Belgien. Samuel Armenteros, som var med på den senaste Vmkvalsaml­ingen, satt på bänken senast och har inte gjort något enda mål för Benevento ännu.

Här väljer Janne Andersson mellan John Guidetti, tillbaka efter nyckelbens­kada, Christoffe­r Nyman, muskelskad­ad mot Regensburg senast, Mikael Ishak, som gjort fem mål på åtta matcher för Nürnberg i 2. Bundesliga, och Emir Kujovic, som spelar regelbunde­t för Düsseldorf i 2. Bundesliga och gjorde första målet mot Regensburg senast.

Jag hade gärna sett både Guidetti och Ishak.

Utgångsläg­et är gynnsamt. Seger mot Luxemburg på utsålt Friends och Sverige kan ha råd att förlora mot Nederlände­rna.

 ?? Arkivbilde­r: ANDREAS L ERIKSSON OCH DANIEL STILLER ?? ANFALLSALT­ERNATIV. John Guidetti, Emir Kujovic och Mikael Ishak.
Arkivbilde­r: ANDREAS L ERIKSSON OCH DANIEL STILLER ANFALLSALT­ERNATIV. John Guidetti, Emir Kujovic och Mikael Ishak.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden