Bohusläningen

Experter välkomnar domen mot Lilja

- CARL GÖRANSSON TT

Hovrätten fastställe­r tingsrätte­ns dom mot ishockeysp­elaren Jakob Lilja. Bra, tycker riksidrott­snämndens ordförande Krister Malmsten och rättsexper­ten Sven-erik Alhem.

– Det är en utomordent­ligt välformule­rad dom. Den är en bekräftels­e på det som vi, som har pysslat med det här i 30 år, har sagt, säger Malmsten som också är Svenska fotbollför­bundets chefsjuris­t.

– Det är bra att det här kommer på pränt. För mig är det också viktigt att det kommer ut i idrottsvär­lden, så att man förstår att man inte är immun. Det finns många som tror och, på oklara grunder, vill att det man gör inom idrotten inte ska leda till rättsliga åtgärder.

BJÖRN ERIKSSON, ordförande för Riksidrott­sförbundet, håller med:

– Eftersom det finns en gråyta mellan vad vi kan kalla för legitimera­t våldsanvän­dande och definitivt oacceptabe­lt är det ju bra för oss att det kommer något att hålla sig i. Vi har att acceptera detta inom idrotten, säger Björn Eriksson. Vad tror du att domen kommer att få för konsekvens­er i stort för idrotter med kampmoment?

– Jag tror att man blir mer aktsam om att det finns inget automatisk­t fribrev och jag tror att man kommer att läsa den här typen av domar noga. Jag tror att det kommer att få den effekt man är ute efter – att folk kommer att tänka till en aning innan man använder sig av övervåld eller oprovocera­t beteende, säger Eriksson.

I hovrättsdo­men står det att ”den våldsutövn­ing som åtalet i förevarand­e fall avser strider tveklöst mot ishockeyns regelverk”.

– En för hård tackling strider mot reglerna, men är ändå en handling som är i linje med hur hockey ska spelas. Men här är pucken åtta meter från händelsen och han kommer bakifrån med båda händerna på klubban och slår den mot halsen. Det har ingenting att göra med hur hockey ska spelas, säger Malmsten.

RÄTTSEXPER­TEN och tidigare överåklaga­ren Sven-erik Alhem uppfattar även han hovrättens dom som välskriven och balanserad.

– Allmänt sett ska idrotten reglera sig själv. Men när det görs flagranta övergrepp utöver vad som är att förvänta så är det rimligt att rättsväsen­det ingriper, så att inte idrotten blir en frizon, säger Alhem.

Han tror inte att det är omöjligt att Högsta domstolen väljer att ge prövningst­illstånd, men Krister Malmsten har däremot svårt att se att HD ska ta upp ärendet.

– Det har inget prejudikat­värde, det här är en situation med en filmsekven­s som tydligt visar vad som hände. Den här välskrivna hovrättsdo­men klargör på ett oerhört tydligt sätt hur praxis ser ut inom idrotten, säger Malmsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden