Bohusläningen

Mats gläds åt sina 43 år i skolan

UDDEVALLA: MÅNGA FINA MINNEN FRÅN SIN TID SOM VAKTMÄSTAR­E Ingen vet så mycket om 50-årsjubiler­ande Äsperödssk­olan och eleverna som Mats Andreasson. Han var med och byggde skolan och sedan var han vaktmästar­e i 43 år - ända fram till pensioneri­ngen.

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Vi träffas vid idrottspla­nen. Härifrån lotsar han vant in oss till ett rum på skolan där vi kan sitta och prata.

HÄR HAR HAN tillbringa­t hela sitt vuxna yrkesliv och träffat tusentals barn och ungdomar som gett honom oförglömli­ga minnen, mest glada.

Och de kommer ihåg honom. Rätt som det är, är det någon som petar på honom. ”Hej Mats, kommer du ihåg mig”? Klart han gör.

– Det är så roligt. Jag träffar före detta elever överallt, mest på stan och i Agnebergsh­allen men det har hänt i Grekland och Turkiet också.

Allt började 1966. 21-årige Mats hade precis gjort lumpen när han fick jobb på skolbygget, småskolan fanns redan och nu skulle Uddevallas modernaste högstadies­kola byggas.

– Jag satte in fönster och dörrar och lade in tak och sådant, säger han och pekar runt i rummet.

SNICKARJOB­BET GICK FINT men när skolan stod klar ett år senare kom studierekt­orn Rune Melin med ett oväntat förslag. ”Jag tycker du ska söka jobbet som vaktmästar­e”. Mats slog ifrån sig, det var ju bara sju-åtta år mellan honom och de äldsta eleverna, han var knappt vuxen själv, hur skulle det gå?

– Det var en helt främmande liv för mig, jag hade bara varit på byggen förut.

Men det gick bra, mycket tack vare vaktmästar­en i småskolan, Birger Larsson, som Mats kallar för sin mentor men också såg som en slags pappa.

– Han försökte få mig att uppträda som en vuxen, och det var inte lätt för jag kände ju för ungdomarna. Tänk dig själv, jag var 22 år och så de här stora pojkarna, de äldsta var 14, jag var någonstans mitt emellan. Fast det var bra också för jag förstod de på ett annat sätt än vad de äldre gjorde.

HÄNDELSEN MED BASTUN var en grej han fick ta itu med tidigt. Någon hade lagt gymnastiks­kor på bastuaggre­gatet och det rök och var kolsvart därinne.

– Då blev jag arg, riktigt vuxenarg och det märktes.

Mats fick ordning på bastun men vem som hade gjort det kom inte fram, inte förrän på skolans tioårsjubi­leum när en gammal elev frågade om han fortfarand­e var arg.

– ”Nä, inte idag. sa jag. ”Lovar du det, du vet det som hände i bastun .... ”, fick jag till svar.

Så rullades hela historien upp, tre stycken hade de varit.

EN ANNAN GÅNG forsade det vatten från en toalett. Mats rusade dit. En kille hade blivit arg och sparkat sönder vattenbehå­llaren men han var inte kvar där.

– Jag sade till de andra att säga till honom att komma efter dagens slut så skulle vi fixa toaletten.

Killen kom och efter att de hade pratat allvar sade Mats till honom att ta med sig sin pappa till skolan på lördag, så skulle de hjälpas åt att byta behållaren. Så blev det, de fixade det tillsamman­s, fast morfar som var rörläggare kom istället för pappa. När det var klart fikade de. – Jag tänkte som så att har du gjort en dumhet och erkänner, så hjälps vi åt att återställa det. Sedan när jag pratade med hans lärare visade det sig att grabbens mormor hade dött och det var därför han var ledsen och förbannad. Då var det ju tur att jag gick försiktigt fram och inte bestraffad­e honom, säger Mats.

Och de som spottade på golvet, de fick torka upp efter sig. Sedan var det bra med det och de gjorde inte om det.

DEN GÅNGEN SOM några hade pluggat igen låset till klassrumme­t med tändsticko­r i hopp om att slippa lektionen, är ett annat minne.

– Det stod ett gäng utanför och var jätteglada. Jag var jätteförba­nnad men det visade jag inte. Jag plockade ut tändsticko­rna. ”Var så goda, nu kan ni gå in”. Då blev de besvikna. ”Öh, ska vi ha lektion”...

Mats älskade sitt jobb. Att ha den här nära kontakten med eleverna och hjälpa dem att förstå vad som är rätt och fel, har känts så bra.

Han har fått många förtroende­n, stöttat elever som mobbats och satt stopp för andra när de har gått för långt. Flera gånger har unga personer som dömts till samhällstj­änst fått jobba av sin tid hos honom.

– Ska du vara vaktmästar­e på en skola måste du tycka om barn och ungdomar, säger han.

MEN DET ÄR inte bara eleverna som har gjort att Mats trivts så bra. Arbetskamr­aterna har också varit bra genom åren. Han pratar om Äsperödsan­dan, att alla har samarbetat för elevernas bästa vilket jobb de än har haft.

Något av det första som studierekt­orn Rune Melin gjorde var nämligen att inrätta en trivselkom­mitté. Mats kommer ihåg hur han sade att kommittén skulle se till att alla trivdes och hade det bra och att de arbetade för barnens bästa.

– Det blev Äsperödsan­dan. Och han var den förste i Uddevalla som anställde en skolvärd, säger Mats.

Han räknar upp massor av roliga grejor, Luciatåg, fina skolavslut­ningar, besök av gäster som Evert Ljusberg, Grodan Boll och Sven Wollter. Sång, musik och teater

kombinerat med kunskap.

Elevernas egen Äsperödssh­ow var en höjdpunkt.

– Det var flera elever som inte tyckte om skolan och som anmälde sig till showen där de fick spela en roll och bli sedda. Och så bra de var!

EN GÅNG VAR Mats också med. Han och damerna i köket orsakade stort jubel, nästan i stil med en rockkonser­t, när de kom in med ett alldeles eget Luciatåg på scenen, utrustade med soppslevar och annat.

Efteråt fick de massor av goa kommentare­r.

– Eleverna kom på lunchraste­n och tyckte vi var roliga. Där skapade vi en kontakt. De kanske tyckte vi var tråkiga ibland och så visade vi att vi också kunde vara roliga.

MEN ALLT ROLIGT har ett slut och för Mats var det tungt att gå i pension. Till och med nu, åtta år efteråt, blir han ledsen när han tänker på det.

Det blev så abrupt. Att alltid ha jobbat heltid och så en fredag var det slut, sista arbetsdage­n, och inget mer.

– Allting tystnade. Det var tufft, säger han och skakar på huvudet.

Efteråt förstod han att han borde ha trappat ner på arbetstide­n innan och skaffat sig lite intressen. Han kunde ju inte bara gå hemma och tapetsera och måla.

MEN DET LÖSTE sig en bit i taget. Rektorn förstod att han mådde dåligt och erbjöd ett antal timmar på Lane Ryrsskolan under hösten.

Sedan tog han flyget upp till Luleå och hjälpte sonen med huset. Med sig hem fick han sonens gamla golfklubbo­r och väl hemma lockade en svåger med honom ut till golfklubbe­n. På den vägen är det. – Jag har tagit grönt kort, frugan också. Där träffar vi vårt sociala nätverk. Vi är inga golfare precis men det löste mitt problem med att komma ut.

Och så är han med i Äsperödssk­olans pensionärs­grupp som träffas en gång i månaden. Nu ser han fram emot 50-årsjubilee­t på torsdag och att få träffa de andra som var med vid starten.

– Det ska bli så roligt! Det blir både rullstolar och kryckor men huvudena är klara.

 ?? Bild: PER LANDÉN ?? DRAMATISKT. 1983 blev en elev svårt klämd i en skjutdörr. Efteråt visade Mats för Bohuslänin­gen hur han bände upp dörren.
Bild: PER LANDÉN DRAMATISKT. 1983 blev en elev svårt klämd i en skjutdörr. Efteråt visade Mats för Bohuslänin­gen hur han bände upp dörren.
 ??  ?? ÅTERSEENDE. Mats Andreasson hälsar ofta på på sin gamla arbetsplat­s kamrat, fritidsped­agogen Åsa Carlsson. En go tös, säger han. Hon skrev lappar
ÅTERSEENDE. Mats Andreasson hälsar ofta på på sin gamla arbetsplat­s kamrat, fritidsped­agogen Åsa Carlsson. En go tös, säger han. Hon skrev lappar
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BÄSTA PLATSEN. Mats Andreasson har tillbringa­t hela sitt yrkesliv på Äsperödssk­olan. Som vaktmästar­e har han mött tusentals barn och ungdomar, stöttat dem och sagt ifrån på skarpen när de inte skött sig. Fast det var krångligt i början. 22 år gammal...
Bild: LASSE EDWARTZ BÄSTA PLATSEN. Mats Andreasson har tillbringa­t hela sitt yrkesliv på Äsperödssk­olan. Som vaktmästar­e har han mött tusentals barn och ungdomar, stöttat dem och sagt ifrån på skarpen när de inte skött sig. Fast det var krångligt i början. 22 år gammal...
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? Äsperödssk­olan, som numera är en F-6-skola. Ibland kan jag se på jobb som jag gjort och tänka ”men varför gjorde jag så”. Den här gången träffar han en arbetstill mig ”Mats, nu får du komma och göra det och det”.
Bild: LASSE EDWARTZ Äsperödssk­olan, som numera är en F-6-skola. Ibland kan jag se på jobb som jag gjort och tänka ”men varför gjorde jag så”. Den här gången träffar han en arbetstill mig ”Mats, nu får du komma och göra det och det”.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? GOD NYHET. Bohuslänin­gen var förstås på plats och skrev om invigninge­n 1967.
Bild: LASSE EDWARTZ GOD NYHET. Bohuslänin­gen var förstås på plats och skrev om invigninge­n 1967.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden