Bohusläningen

Industrier byts mot bostäder i nya planen

UDDEVALLA: Området Anegrund längs Bäveån ska sluta vara industrima­rk och bli bostäder. Det vill i alla fall kommunens om igår klubbade en avsiktsför­klaring med Matt s son företagen o mattbygga stadskärna­n ditåt.

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

När det gäller området väster om södra kajen har den norske företagare­n Arild Aaserud sedan flera år visat intresse för industrima­rk på Anegrund vid Junogatan som Uddevalla kommun äger.

I det gröna sexvånings­huset har bland annat socialtjän­sten kontor och i markplan har gatu-och parkavdeln­ingen lokaler.

– Detta kommer att bli något av det bästa som har hänt i Uddevalla och ge full fräs. Läget är mot väster och då kan man uppföra en strandprom­enad med butiker och serveringa­r i bottenplan­et och parkeringa­r under. Tanken är att det ska bli flera hus med 8–10 våningar, säger Arild Aaserud.

Han bedömer att det totalt kan bli mellan 200 och 300 lägenheter bara på denna tomt på Anegrund som omfattar 12 500 kvadratmet­er.

MATTSSONFÖ­RETAGEN ÄGER EN betydligt större del av Anegrund, nästan 78 000 kvadratmet­er, och håller öppet för en flytt av koncernens största verksamhet. Det handlar om UFAB, Uddevalla finmekanik, vid Junokajen som omsätter över 200 miljoner kronor per år och ger jobb åt runt hundra personer.

ATT FRÅGAN HAR blivit aktuell just nu beror på att kommunstyr­elsen under onsdagen godkände en avsiktsför­klaring med Mattssonfö­retagen och fastställd­e en projektpla­n.

Det är startskott­et för att gå vidare specifikt med Anegrundso­mrådet efter att den övergripan­de områdespla­nen för Bäveån blev klar 2016. Mycket hänger på att frågor om geoteknik och översvämni­ngsskydd kan lösas.

– Intentione­rna är att förtäta inifrån och ut så nära stadskärna­n som möjligt och då har Uddevalla fantastisk­a möjlighete­r, säger projektche­f Gunilla Hedlund.

MEN ARBETE MED ny detaljplan har ännu inte påbörjats och enligt en tidsplan som Bohuslänin­gen tagit del av bedöms att en första etapp med 200 bostäder på Anegrund ska kunna vara klar för inflyttnin­g år 2025.

 ?? Bild: ILLUSTRATI­ON: LILJEWALL ?? INDUSTRIMA­RK. Området Anegrund upptas just nu mestadels av industrier, men om vision blir verklighet kommer det att bli ett levande bostadsomr­åde.
Bild: ILLUSTRATI­ON: LILJEWALL INDUSTRIMA­RK. Området Anegrund upptas just nu mestadels av industrier, men om vision blir verklighet kommer det att bli ett levande bostadsomr­åde.
 ?? Bilder: LASSE EDWARTZ ??
Bilder: LASSE EDWARTZ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden