Bohusläningen

Många nya barn i Sotenäs

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

SOTENÄS: Det råder babyboom i Sotenäs där det inte fötts lika många barn på många år. Nu måste kommunen skapa fler platser på förskolan.

80 barn väntas födas i Sotenäs under året vilket är ungefär 20 stycken fler än normalt. För att alla ska få plats öppnar nu kommunen nya förskoleav­delningar i Kungshamn.

– I augusti hade vi redan fler födda än vad det var under hela förra året på vår barnavårds­central, säger bvc-sköterskan Åsa af Klinteberg på Närhälsans barnavårds­central.

Hon har jobbat som bvc-sköterska i ungefär sju år och aldrig tidigare varit med om att såhär många barn fötts under ett år.

– DET KÄNNS så positivt, jag tycker mig se fler inflyttade unga familjer med barn vilket är väldigt roligt.

Från kommunens sida har man fått till sig att det föds 80 barn i Sotenäs i år, vilket är mer av vad det brukar.

– Vi brukar räkna med att det föds runt 60, men under något år var det under 50, säger Lars Bennersten som är chef för utbildning­sförvaltni­ngen i Sotenäs.

HOS SOTENÄS barnmorske­mottagning har man också noterat att antalet inskrivna blivande mammor ökade under främst 2016 med ungefär 20 fler blivande mammor än normalt.

När kommunen fick besked om att det väntades födas många barn under 2017 så började man planera för hur alla ska få plats inom förskolan.

– Eftersom en del av dem börjar bli i åldern för förskola så öppnade vi en ny avdelning i september och vi planerar att öppna en efter årsskiftet.

Det är på det som en gång var Sotenäs kompetensc­entrum i Kungshamn som nu återigen blivit förskola. Under tiden när den nya förskolan Solhagen byggdes så flyttades verksamhet­en dit till renoverade lokaler. Under några månader hann den stå tom innan lokalerna fylldes med barn igen.

– Man byggde bara sex avdelninga­r på Solhagen, tomten räckte inte till mer. Vi hade inte planerat att vara kvar på kompetensc­entrum, men var trygga med att den fanns ifall det behövdes lokaler, säger Lars Bennersten.

I början av september öppnades en ny avdelning på kompetensc­entrum och efter årsskiftet planerar man öppna en till och det behövs för det finns ett hårt tryck på förskolorn­a.

– Det gäller över hela kommunen. Det har varit ganska fullt överallt och finns ett fåtal platser kvar på några förskolor, säger Lars Bennersten.

HAN SÄGER OCKSÅ att kommunen uppfyller de krav som finns gällande kötider.

– Såhär långt klarar vi kravet på att kunna erbjuda plats på fyra månader. Det är det lag på så det får vi se till att hålla. Det måste vara kvalitet också och därför är det bra med bra lokaler.

NYA AVDELNINGA­R BETYDER också fler arbetstill­fällen. Kommunen har redan i år anställt ny personal och räknar med att göra det efter årsskiftet när nästa avdelning öppnar.

– Det finns lite drygt tre tjänster på varje avdelning. Om sex år ska alla barnen ha plats i skolan, finns det rum för alla?

– Vi har gott och väl plats för dem, säger Lars Bennersten.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ??
Bild: HASSE HOLMBERG/TT
 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? NYA AVDELNINGA­R. För att alla barnen ska få plats på förskolan har kommunen öppnat upp en ny avdelning och planerar att öppna en till.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT NYA AVDELNINGA­R. För att alla barnen ska få plats på förskolan har kommunen öppnat upp en ny avdelning och planerar att öppna en till.
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? ”POSITIVT”. ” Det känns som många nya föräldrarn­a som flyttar in” säger bvc-sköterskan Åsa af Klinteberg i Sotenäs.
Bild: JESSICA GOW/TT ”POSITIVT”. ” Det känns som många nya föräldrarn­a som flyttar in” säger bvc-sköterskan Åsa af Klinteberg i Sotenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden