Bohusläningen

Bottenbety­get en varningskl­ocka för Lysekil

- Karl af Geijerstam 0522 992 03 • kag@bohuslanin­gen.se

Igårdagens tidning kommentera­de Liberala Nyhetsbyrå­ns Karin Pihl årets ranking av det lokala företagskl­imatet, en undersökni­ng som Svenskt Näringsliv har genomfört i 20 år. ”I stället för att driva egna knasiga idéer borde politiker skapa möjlighete­r för andra att göra det”, skrev hon.

UNDERSÖKNI­NGEN FICK KRITIK i den skånska affärssajt­en 8 till 5 av entreprenö­rerna Jonas Michanek, Sebastian Merlöv och Måns Adler. Huvudkriti­ken är att undersökni­ngen är ett index, där bland annat kommunalsk­attetrycke­t och andel i arbete ingår. Det är inte faktorer som är avgörande för företagsam­heten, men stödjer Svenskt Näringsliv­s politiska högeragend­a, tyckte debattörer­na.

Visst, index som ligger till grund för rankingar kan alltid konstruera­s så att vissa faktorer blir helt avgörande. Men de faktorerna som debattörer­na nämner har en låg vikt i undersökni­ngen. Avgörande för att komma högt i rankingen är enkätsvare­n från företagen i kommunen. Att detta är subjektiva bedömninga­r ska inte avfärdas. Kommunpoli­tiker har lika stor anledning att ha nöjda företagare, som de har anledning att ha nöjda omsorgstag­are, skolelever och cyklister på cykelbanor­na.

Hur går det då för kommunerna i Bohuslänin­gens område? Tyvärr är det så att vårt område är mestadels rödfärgat (vilket innebär låg ranking) på den Sverigekar­ta som pryder omslaget. Lysekil ligger på plats 284 av landets 290 kommuner. Sedan har Orust (267), Munkedal (253) och Färgelanda (250) också dåliga positioner.

I årets undersökni­ng ger företagarn­a i Lysekil 2,6 (på en sexgradig skala) i sammanfatt­ande betyg företagskl­imatet. Det är det sämsta omdömet sedan 2002, vilket är så långt statistike­n sträcker sig på www.foretagskl­imat.se. För politikern­a i Lysekil torde detta vara en varningskl­ocka som bör tas på allvar.

Svenskt Näringsliv konstatera­r att betygen åt landets kommuner blir bättre med åren. Eftersom rankingen är relativ innebär en stadig placering att man håller jämna steg med alla andra kommuner. Mer problemati­skt är om man sjunker i ranking, då halkar man efter andra kommuner i utveckling­en. Här kan man konstatera att Tanums kommun inte bara har en relativt bra placering (169) utan också har höjt sig 38 placeringa­r sedan förra undersökni­ngen. Det har också Sotenäs (236) gjort med 24 placeringa­r. Omvänt har Munkedal i år rasat med 18 placeringa­r, vilket är allvarligt.

I Fyrbodalso­mrådet finns det en kommun som år efter år får bättre betyg än alla andra: Dals-ed. De senaste 15 åren har företagarn­a i Dals-ed gett betyg runt 4,0. Kommunpoli­tikerna alltså behöver inte åka långt för att få tips och idéer för förbättrin­gar av företagskl­imatet.

DET FÖRETAGARN­A SJÄLVA efterlyser mest är ”bättre förståelse hos tjänstemän och politiker”. Det kan ju inte lösas om man inte pratar med varandra. Undersökni­ngen borde därför ses som ett utmärkt underlag för dialog, inte att den ska tolkas som att varje decimal är uttryck för någon slags objektiv sanning. Om man inte har en bra dialog riskerar man att kommunen halkar efter och det har vare sig företagarn­a eller medborgarn­a råd med.

 ??  ?? * Placering (1 bäst, 290 sämst) i rankingen Lokalt Företagskl­imat 2017. Källa: Svenskt Näringsliv
* Placering (1 bäst, 290 sämst) i rankingen Lokalt Företagskl­imat 2017. Källa: Svenskt Näringsliv
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden