Bohusläningen

Hotell på Torp blir höjdare

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

HOTELLJÄTT­E: För 400 miljoner vill Arild Aaserud bygga ett 74 meter högt hotell med 300 rum på Torp. Det är större än ursprungsp­lanerna. En enig kultur- och fritidsnäm­nd säger ja till fortsatt planering.

Ett stort hotell med upp till 300 rum kan komma att byggas vid Torp. Nu planeras hotellet bli 27 våningar högt. Kulturoch fritidsnäm­nden säger ja till fortsatt planering.

Kultur- och fritidsnäm­nden, som utgår från sin syn på miljön runt ett tänkt storbygge, godkänner fortsatt planering.

När planerna blev offentliga för sex år sedan talades det om 10-12 våningar i byggnader som skulle ha formen av segel.

Men efter avrådan från tjänstemän på kommunen stannade projektet av.

– Nu har vi tänkt om lite och tänker oss en byggnad med 27 våningar och vi jobbar för att få till en byggnad som alla tycker om, säger finansmann­en Arild Aaserud i Fredriksta­d.

– Vi fick in en del negativa kommentare­r på förslaget att utforma hotellet som ett stort segel. Nu ska vi istället försöka bygga en unik byggnad med 27 våningar som alla tycker är bra. Under jord blir det p-platser. Byggnaden blir 74 meter hög och kommer att synas när man kommer över Uddevallab­ron söder ifrån mot Torp, eller när man kommer i backen ovanför Ikea.

Vi berättade om dina planer i tidningen redan 2001. Det här går inte så fort?

– Haha. Nej, när man jobbar med fastighets­utveckling är det bra att ha starka nerver. Men nu känns det ju bra, att åtminstone en politisk nämnd tycker vi ska gå vidare.

Vi skrev 240 rum. Nu säger du upp till 300 hotellrum?

– Ja, det blir nog något större. Och så blir det en enda byggnad. Vi har ett liknande hotell vid E6 i Sarpsborg och det är helt fullt varje dag. Det kommer att bli lika bra i Uddevalla. Kanske ligger ett hotell ännu bättre där, samtidigt som det kan bli ett varumärke för Uddevalla, säger Aaserud.

Hotellproj­ektet är, berättar han, kostnadsbe­räknat till cirka 400 miljoner kronor. En arkitektfi­rma i Vänersborg har fått i uppdrag att rita ett nytt förslag till storhotell­et vid Torp köpcenter.

Enligt Aaserud har två stora hotellkedj­or visat intresse för att driva hotellet som kanske blir byggt på Torp.

– En genomgång av växter, fornlämnin­gar och djurliv visar inget negativt. Men byggnaden bör anpassas till landskapet. Från kulturoch fritidsnäm­nden rekommende­rar vi därför endast fortsatt planering, säger nämndens ordförande Annelie Högberg (S).

Det var 2013 som kulturoch fritidsför­valtningen­s tjänstemän rekommende­rade avbrott för hotellplan­erna. Ännu har projektet lång väg kvar: Miljö- och stadsbyggn­adsnämnden, kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige ska också behandla ärendet.

 ?? Bild: CONTEKTON ?? STORHOTELL. Så här kan det tänkta hotellet komma att se ut. – Men vi anpassar oss så alla blir nöjda, säger Arild Aaserud.
Bild: CONTEKTON STORHOTELL. Så här kan det tänkta hotellet komma att se ut. – Men vi anpassar oss så alla blir nöjda, säger Arild Aaserud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden