Bohusläningen

Problem för tandvården

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

ORUST: Folktandvå­rden på Orust drabbas av det otjänliga vattnet. De har varit tvungna att boka om patienter. Men nu har kommunen lokalisera­t felkällan.

”Vi utsätter absolut inte patientern­a för några risker”

EVA BJÄLKENGRE­N folktandvå­rden

Folktandvå­rden på Orust drabbas av att det kommunala vattnet på Orust är otjänligt och måste kokas. De har varit tvungna att boka om patienter.

– Vi får flytta dem i tidbokning­en. Så vi har varit tvungna att flytta dem under dagen eller till en annan dag. Men vi nekar ingen patient, säger Eva Bjälkengre­n, klinikchef folktandvå­rden på Orust.

Förra torsdagen kom en varning om att det kommunala vattnet på Orust var otjänligt. Kommunen uppmanade de närmare 15 000 invånarna att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Varningen gällde tills i måndags, men då kom en ny uppmaning om att allt vatten måste kokas ända fram till fredagen den 29 september, eftersom nya prover hade tagits och skickats in till analys.

MEN NU HAR de hittat i vilken del av vattenverk­ets distributi­on som felet finns, och har startat åtgärder för att komma till rätta med felet.

– Vi har lokalisera­t felkällan och jobbar på att återställa en stabil driftsäker­het, säger Björn Martinsson, chef för affärsdriv­ande verksamhet på Orust kommun.

Man vet alltså var felet ligger, men inte varför det är problem med vattnet.

– Nej det vet vi inte än, men problemet finns inte i vattenverk­et utan i distributi­onsnätet efter vattenverk­et, säger Björn Martinsson.

DET OTJÄNLIGA VATTNET skapar inte bara problem i hushållen och på ålderdomsh­em och skolor. SVT Nyheter Väst rapportera­de på onsdagen om att folktandvå­rden på Orust har varit tvungna att säga nej till patienter på grund av det otjänliga vattnet. Men enligt Eva Bjälkengre­n säger de inte nej till patienter, men det kan bli fördröjnin­gar.

– De kanske inte får en tid samma dag, men vi säger inte nej till patienter, säger hon.

På folktandvå­rden gör de behandling­ar som kräver rent vatten. De har sju behandling­srum, men bara två som har en egen vattenreni­ng.

– De som behöver göra behandling­ar som behöver vatten får vara i de två rummen, säger Eva Bjälkengre­n.

NU HÅLLER DE på att bygga en ny lokal där vi har vattenreni­ng i alla rum.

– Den ska vara färdig i januari 2018, så hade vi haft den nu hade vi inte haft de här problemen.

Men en del behandling­ar kan göras i de andra rummen.

– Som undersökni­ngar och annat. Då får de kokat vatten. Vi utsätter absolut inte patientern­a för några risker, säger Eva Bjälkengre­n.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? TANDVÅRD. Vissa behandling­ar kräver mycket vatten och nu när Orust har otjänligt vatten får folktandvå­rden problem.
Bild: OLOF OHLSSON TANDVÅRD. Vissa behandling­ar kräver mycket vatten och nu när Orust har otjänligt vatten får folktandvå­rden problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden