Bohusläningen

Rör inte min avfallskva­rn!

-

För en tid sedan kunde vi läsa om avloppsren­ingsverket­s personals syn på det avloppsvat­ten vi avloppsabo­nnenter släpper ut i systemet. Märkbart påverkade av diskussion­erna kring energibola­gets nya påsprojekt och den möjligen tilltagand­e förekomste­n av avfallskva­rnar (som jag i ett tidigare inlägg berättat att jag installera­t) ger teknikerna ett tydligt besked om att kvarnar inte hör hemma i avloppssys­temet eftersom systemet då kommer att stoppas upp av enorma mängder fett och att avloppssys­temen inte är konstruera­de för detta.

Tyvärr leder diskussion­en i fel riktning. Det är förvisso sant att fett i systemen är problemati­skt och svårbemäst­rat i synnerhet i de delar av avloppssys­temen där det finns sträva rör i vilka fettet fastnar och sedan byggs på. Men att påstå att fett inte alls hör hemma i avloppet är nog aningen tillspetsa­t. Fett förekommer i vår mänskliga föda. Jag kan svårligen tro att gemene man torkar av gräddsås och filmjölk från vardagsdis­ken med ett torrt papper innan disken ställs i diskmaskin­en. De flesta av oss sköljer nog ner såväl såsrester som mjölkprodu­kter som blivit över innan vi diskar ren vår disk och därmed tillför vi fett till avloppssys­temet vilket vi vill eller inte. Däremot bör vi vara försiktiga med det fett som uppstår vid stekning av till exempel bacon. Det fettet bör vi torka ur med papper och sedan kasta i brännbart.

DET ANDRA FELET som uppkommer i diskussion­en med teknikerna är att avloppskva­rnar skulle vara boven i fråga om fett. Om man mal ner kaffesump, rot- och fruktskal, blast och överblivet bröd tillförs inget fett i systemet utan enbart ett mycket finfördela­t slam som har en konsistens som kan jämföras med välling. Alltså en konsistens som är långt mycket mer lättrunnen än det som kommer från vår toastol. Man kan snarare vända på resonemang­et och påstå att avloppskva­rnarna banar väg för de exkremente­r som annars hade haft svårt att ta sig fram i våra gamla rör.

Om vi ska tala om reningsver­kens verkliga utmaningar så är det i första hand läkemedels­rester och då särskilt hormoner som vi ska vara oroliga för. Detta innehåll påverkar de ekologiska systemen i sjöar och hav på ett synnerlige­n oroande sätt. I förhålland­e till det problemet är lite vällinglik­nande slam i systemet knappast något att oroa sig för.

En abonnent

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? RÄTT KONSISTENS? Reningsver­ket vill inte ha organiskt avfall.
Bild: LASSE EDWARTZ RÄTT KONSISTENS? Reningsver­ket vill inte ha organiskt avfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden