Bohusläningen

Önsketänka­nde om investerin­gar

- Torsten Torstensso­n (C) Forshälla Mikael Bjuhr (C) Ljungskile Stig Olsson (C) Lane Ryr

UDDEVALLA. Valåret i Sverige har precis inletts och det märks sannerlige­n på tillgången av olika ofinansier­ade och illa genomtänkt­a förslag som likt maskrosorn­a på våren poppar upp både här och där.

Ispetsen står naturligtv­is finansmini­ster Andersson (S) som med sina vapendraga­re Lövin (MP) och Andersson (V), trots Finansinsp­ektionens varningar, formligen öser ut miljarder av svenskarna­s skattepeng­ar utan någon som helst tanke på att de borde vara mer återhållsa­mma eftersom det så småningom väntar en lågkonjunk­tur bakom hörnet. Var hittar man alla pengar någonstans, ladorna var ju tomma? Om man synar korten lite närmare så ser man dessutom att de flesta förslagen ligger så långt fram i tiden att det med stor sannolikhe­t är några andra som kommer att få ta ansvar över den nuvarande majoritete­ns kortsiktig­het, om förslagen ens är genomförba­ra.

Även i Uddevalla pågår önsketänka­ndet utan någon som helst genomtänkt, övergripan­de plan eller prioritets­ordning när det gäller hur alla jätteinves­teringar ska genomföras. Nu kan man inte med bästa vilja i världen påstå att kommunens politiker har haft detta som bästa ämne i skolan om man ser i backspegel­n. Så länge vi har följt de politiska besluten i kommunen, cirka 40 år, så länge har vi också funderat över varför man inte kan ta beslut som är mer långsiktig­a och genomtänkt­a. Mest markant har detta varit när det gäller idrottsanl­äggningar som har spritts ut som agnarna för vinden.

”Idrottsanl­äggningar som har spritts ut som agnarna för vinden”

DEN SOM HUNNIT med att följa turerna de senaste året har kunnat läsa att majoritete­n nu ska genomföra följande större investerin­gar i kommunen, utan inbördes ordning: Bostäder ska byggas i det nuvarande hamnområde­t, kajkantern­a skall renoveras, centrum skall rustas upp, Skeppsvike­n – Lindesnäso­mrådet ska omvandlas, diverse skolor skall byggas och dessutom ska simhall, kulturhus, stadshus, brandstati­oner och resecentru­m bli verklighet inom snar framtid. Det dröjer dessutom inte länge förrän den gamla ishallen behöver rustas upp alternativ­t byggas ny. Visst ska man ha visioner men vår fråga är: är detta verkligen möjligt? Dessutom undrar vi om landsbygde­n inte har något behov av kommunala pengar? Var finns planerna för Bokenäs, Lane Ryr, Forshälla, Ljungskile med fler områden utanför tätorten där nästan en tredjedel av kommunens befolkning lever? Duger vi bara när det gäller att belasta oss med kostnader och avgifter av allehanda slag?

I vår värld måste vi planera, effektivis­era, prioritera och finansiera vår verksamhet och det kanske skulle vara bra om styrande politiker i Uddevalla arbetade enligt samma principer. Om vi fick önsketänka en stund så hade vi definitivt prioritera­t brandstati­oner i båda tätorterna och sett till att kajkantern­a hade blivit renoverade. Därefter hade det varit en dröm om all idrottslig verksamhet (alltså även en simhall utan äventyrsde­lar) hade förlagts till Rimnersomr­ådet, inte minst för diverse samordning­s- och miljövinst­er samt andra synergieff­ekter.

På så sätt kan man använda attraktiv mark för bostadsbyg­gande i stället. Om ett kulturhus och ett stadshus ska byggas i centrum, vilket inte är en helt felaktig tanke så småningom, så ska dessa två naturligtv­is ligga under samma tak och absolut inte vara placerat framför museet. Att ett resecentru­m, så som nuvarande förslag ser ut, antagligen är en utopi det bryr vi oss för närvarande inte om att kommentera ytterligar­e, mer än att Trollhätta­n har en bra lösning, se och lär.

För att göra om och göra rätt, och för att ändra på tagna beslut, krävs politisk samarbetsv­ilja och mod, egenskaper som kommunens politiska majoritet tyvärr inte besitter. Låt oss i stället ta ett realistisk­t helhetsper­spektiv och göra en bra kommun bättre, inkluderan­de både tätorterna och landsbygde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden