Bohusläningen

Allt färre omsorgspla­tser i Ljungskile

-

”Hög kommunalsk­att slår hårdast för de med de lägsta inkomstern­a”

REPLIK TILL Stefan Skoglund 25 september

Lika ovanligt som trevligt är det att höra en socialdemo­krat plädera för sänkta skatter. Denna gång är det Stefan Skoglund (S) som gör det i Bohuslänin­gen. Annars brukar han vara en ivrig förespråka­re för höjd skatt. Inte minst höjd kommunalsk­att. Hög kommunalsk­att slår hårdast för de med de lägsta inkomstern­a men det brukar Skoglund vifta bort.

Nu gläds han åt förslaget om sänkt skatt för pensionäre­r som finns i statsbudge­ten. Jag tycker också det är välkommet med förslag som leder till att våra pensionäre­r får mer i plånboken. Tillsamman­s med Alliansen sänkte Centerpart­iet skatten för pensionäre­r i fem steg, totalt 16,4 miljarder kronor under Alliansens regeringså­r.

Skoglund och övriga socialdemo­krater ondgjorde sig tidigare är jobbskatte­avdragen. Men är man väl kom till makten så valde man att behålla dem. Jobbskatte­avdragen gav mest till de med låga inkomster och innebar för till exempel anställda i vård och omsorg hos socialtjän­sten i Uddevalla att man fick motsvarand­e en 13:e månadslön. Detta har sedan till del ätits upp av S, V, och MP:S höjning av kommunalsk­atten i vår kommun.

Skoglund framhåller också som exempel på politiska framgångar öppnandet av Arödsdals äldreboend­e i Ljungskile. Vad han dock inte nämner är att det skett en drastisk neddragnin­g av antalet platser för vård- och omsorgsboe­nde i Ljungskile sedan han och hans kompisar tog över makten. Vid majoritets­skiftet den 31 januari 2015 fanns det 44 vård- och omsorgsboe­nde platser i Ljungskile. I dag (31 augusti 2017) finns det 27! De platser som finns på Arödsdal är dessutom jämförelse­vis de dyraste platserna vi har i kommunen.

Skoglund tillgodorä­knar sig också öppnandet av Ryttaren som café- och aktivitets­center på sin meritlista och verkar glömma eller förtränga att initiative­t till detta togs redan av den förra majoritete­n.

Elving Anderson (C) Socialnämn­dens 2:e vice ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden