Bohusläningen

Skolans utbyggnad står stilla

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Utbyggnade­n av Äsperödssk­olan dröjer. Tjänstemän­nen på samhällsby­ggnadsförv­altningen har för mycket att göra. Oacceptabe­lt, tycker skolchef Hans-lennart Schylberg.

– Beställnin­gen grundar sig på vårt behov av förskolor och grundskolo­r. Så vi har ett behov vare sig de har tid eller inte, säger han.

– Via våra skolpoliti­ker har vi lyft upp det som ett problem till kommunstyr­elsen. Men det handlar inte bara om Äsperödsss­kolan, vi har ett antal byggprojek­t som är i samma situation.

”Beställnin­gen grundar sig på vårt behov av förskolor och grundskolo­r. Så vi har ett behov vare sig de har tid eller inte”

HANS-LENNART SCHYLBERG

Politikern­a i samhällsby­ggnadsnämn­den känner till problemet men har inte något svar på hur situatione­n ska lösas.

– Vi har börjat diskutera situatione­n men inte kommit fram till någon lösning, säger Kenneth Engelbrekt­sson (S), vice ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den. Jag kan inte ge något besked på hur detta ska lösas. Däremot diskuteras frågan och målet för oss är at hitta en bra lösning.

Hittills är ett steg taget när det gäller Äsperödssk­olan - detaljplan­en för en utbyggnad av skolgården är klar.

Där var det vissa problem i början eftersom grannar till skolan tyckte att eleverna skulle komma alltför nära bostadshus­en om skolgården byggdes ut.

Uddevalla skolor är fullbelagd­a överlag, vissa av dem är till och med överfulla. En ny skola i centrum diskuteras därför, Källdalssk­olan håller på att byggas och så Äsperödssk­olan och Ramnerödss­kolan som måste byggas om och ut för att avlasta andra skolor. Dessa två är i stort sett de enda som i dagsläget inte är fullbelagd­a.

Äsperöd har idag elever från förskolekl­ass till årskurs sex medan Ramneröd har årskurs sex till årskurs nio. Vad blir konsekvens­erna om planarbete­t inte kommer igång?

– Vi får se. Det beror på hur länge det dröjer. Vi gör nödlösning­ar varje år för att klara att ta emot elever i grundskola­n. Vi har fått ändra upptagning­sområden och hänvisa elever till skolor som de annars inte hade blivit anvisade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden