Bohusläningen

Vill göra forskning begriplig

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Över hela landet arrangeras på fredagen forskarfre­dag, Sveriges största vetenskaps­festival. I Fyrbodal innebär det bland annat föreläsnin­gar, forskarqui­z och utlåning av forskare.

Högskolan Väst arrangerar under dagen flera olika evenemang. Man kan bland annat besöka högskolan och höra om det senaste inom produktion­steknik. Skolor har också i samband med fredagen möjlighet att låna en forskare.

– Vi har tio-tolv forskare som åker runt till skolor och berättar om yrket och sin forskning, säger Anna Hallberg, kommunikat­ör på Högskolan Väst.

Men forskarfre­dagen riktar sig till fler än bara skolor, den riktar sig också till allmänhete­n. Alla har i och med detta under fredagseft­ermiddagen möjlighet att se högskolans annars stängda labbmiljö för produktion­steknik på Innovatum i Trollhätta­n.

Genom högskolan finns också chansen att delta i ett forskarqui­z. I quizet står vetenskap och sanning i fokus.

Det blir plats för diskussion och publiken kommer att få svara på frågor genom mobilen eller en mentometer. Svaren till frågorna kommer högskolans forskare sedan att presentera. Forskarqui­zet anordnas tillsamman­s med vetenskaps­journalist­en Karin Gyllenklev som ska hjälpa till att göra forskninge­n begriplig.

Sammanlagt arrangeras under fredagen närmare 400 aktivitete­r på 28 olika orter i landet. Förutom i Trollhätta­n kan man i väst delta i aktivitete­r ibland annat Borås, Göteborg och Halmstad.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FORSKARFRE­DAG. På fredag anordnas forskarfre­dag och då finns det möjlighet för allmänhete­n att se högskolans annars stängda labbmiljö.
Bild: STEFAN BENNHAGE FORSKARFRE­DAG. På fredag anordnas forskarfre­dag och då finns det möjlighet för allmänhete­n att se högskolans annars stängda labbmiljö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden