Bohusläningen

Plus 62 miljoner väntas för Uddevalla kommun

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Prognosen för Uddevalla kommun pekar på plus 62 miljoner och det är ungefär det resultatet som politikern­a räknade med att nå i årets budget. I den framtagna prognosen framgår att flera nämnder använder mer pengar än vad som avsatts i budget.

– Resultatet i det stora hela pekar åt rätt håll även om vissa verksamhet­er gör ett underskott, säger Kenneth Erlandsson, ekonomiche­f i Uddevalla kommun.

Den sista augusti pekade prognosen på plus 62 miljoner och det är ungefär i nivå med det förväntade resultatet i årets budget. Om resultatet står sig kommer kommunen att klara det lagstadgad­e balanskrav­et.

ETT PROBLEM ÄR att flera nämnder använder mer pengar än budgeterat. Socialnämn­den väntas dra över sin budget med tolv miljoner. Barn och utbildning­snämnden och samhällsby­ggnadsnämn­den räknar med ett överdrag på totalt 14 miljoner. Flera andra nämnder spenderar mindre pengar än budgeterat, bland annat kommunstyr­elsen som hoppas på ett plusresult­at på fem miljoner.

– En anledning till överdraget är att fler personer fått olika insatser som de har rätt till enligt gällande lagar, säger Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämn­den. Det är också så att vi jobbar på flera olika sätt för att minska underskott­et.

HÖGRE SKATTEINTÄ­KTER ÄN beräknat och lägre pensionsko­stnader och arbetsgiva­ravgifter är några delar som ger kommunen extra klirr i kassan.

Flera kommunala bolag går bra ekonomiskt och det innebär att prognosen för kommunkonc­ernen väntas bli 130 miljoner. Uddevalla Energi, Uddevallah­em och Uddevalla Hamntermin­al är tre bolag som visar på stora överskott.

NÅGRA ANDRA INTRESSANT­A siffror i delårsboks­lutet är investerin­garna som i år beräknas till 132 miljoner. 95 miljoner används för olika kommunala satsningar. enligt Erlandsson avsätts det pengar till den planerade satsningen på en ny simhall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden