Bohusläningen

Futura hotas av nedläggnin­g

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

En ny utredning beställd av politikern­a i Tanum visar att kommunens gymnasium kan komma att läggas ned.

Strömstads Tidning har i ett flertal artiklar tidigare berättat om den allvarliga situatione­n på Tanums gymnasium Futura.

Rapporter från Skolinspek­tionen visar på ett antal stora kvalitetsb­rister, bland annat inom betygssätt­ning och undervisni­ng. Om inte bristerna åtgärdas riskerar skolan ett vite på sammanlagt 500 000 kronor.

MED BAKGRUND AV detta samt det faktum att många av Tanums gymnasieel­ever söker sig till andra kommuner, har politikern­a beställt en utredning. Syftet med den är att se över vilka konsekvens­er det får att helt eller delvis avveckla Futura gymnasium och vuxenutbil­dning.

Under onsdagen presentera­des den nya rapporten för Tanums kommunpoli­tiker och den ledande slutsatsen som tas upp är att en fortsatt drift av gymnasiet i egen regi inte är till gagn för varken elever eller den kommunala ekonomin. Även för vuxenutbil­dningens del dras samma slutsats.

UTREDNINGE­N TAR UPP en rad frågeställ­ningar, bland annat vilka handlingsa­lternativ som kommunen står inför i framtiden. Det konstatera­s att det är möjligt att avveckla gymnasiesk­olan i egen regi. Konsekvens­en blir då att de elever som har sin placering på Futura framöver hänvisas till verksamhet­er i andra kommuner i närområdet.

Beträffand­e komvux fastslås att uppdrag och omfattning måste tydliggöra­s. Alternativ­t kan även komvux avvecklas i egen regi. Sfi-verksamhet­en kan dock behållas i kommunen, antingen i egen regi eller med en annan utförare. Dock

Det konstatera­s att det är möjligt att avveckla gymnasiesk­olan i egen regi.

behöver även uppdraget i denna verksamhet förtydliga­s.

OM TANUMS KOMMUN väljer att avveckla Futura kommer det att innebära vissa övergångsk­ostnader, i nuläget oklart hur stora. Det kommer också att innebära att det fortsatt finns behov hos vissa elevgruppe­r som kommunen behöver tillgodose på annat sätt än i dag. Utredninge­n föreslår bland annat samverkans­avtal med andra kommuner eller ett utökat uppdrag för grundskola­n.

Strömstads Tidning har vid upprepade tillfällen sökt kommunstyr­elsens ordförande Liselotte Fröjd (M) för en kommentar, men utan resultat.

 ?? Bild: STEFAN KARLSSON ?? HOTAD. I en ny rapport beställd av Tanums politiker konstatera­s att en fortsatt drift av gymnasiet i egen regi bör avvecklas.
Bild: STEFAN KARLSSON HOTAD. I en ny rapport beställd av Tanums politiker konstatera­s att en fortsatt drift av gymnasiet i egen regi bör avvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden