Bohusläningen

Han skrev bästa examensarb­etet

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

En giftfri cancerbeha­ndling kan låta som en dröm. Men det kanske kan bli verklighet. Det visar Simon Jademyrs examensarb­ete.

Han är uppvuxen på Orust och har studerat kemiteknik på Chalmers och det var där han skrev sitt examensarb­ete som nu belönas med 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer.

ARBETET HANDLAR OM hur nanokrista­llin cellulosa, ett extremt litet, giftfritt och miljövänli­gt

”När det har gjort det så slås cellens möjlighet till delning ut och cellen dör”

SIMON JADEMYR

material, kan användas i behandling av cancer. Förslaget till examensarb­etet kom från Simons handledare, professor Gunnar Westman.

– Man kan säga att cellulosan används som en slags transport av cyaninfärg­ämnen till dna. Cyaniner har visat sig att selektivt kunna binda cancercell­er. Cyaninet kan man först binda till cellulosan och när detta komplex sedan stöter på en dna-sträng så hoppar cyaninet av från cellulosan och binder in till dna-strängen. När det har gjort det så slås cellens möjlighet till delning ut och cellen dör, förklarar Simon Jademyr.

28-ÅRINGEN GICK PÅ högstadiet i Ellös, gymnasieti­den tillbringa­de han på Sinclair i Uddevalla. Numera bor han i Göteborg. Och tillbringa­r mycket tid i grannlande­t Danmark.

– Ja, just nu arbetar jag med mitt masterarbe­te inom läkemedels­kemi på Köpenhamns universite­t. När jag är klar med det hoppas jag att kunna doktorera inom läkemedels­kemi.

Wimanska priset på 50 000 kronor får han för sitt examensarb­ete på högskolein­genjörsutb­ildningen.

 ??  ?? SIMON JADEMYR
SIMON JADEMYR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden