Bohusläningen

Övergrepp via nätet kan bli våldtäkt

- ANJA HAGLUND TT

Ingen person har ännu dömts för våldtäkt när övergreppe­t skett över nätet – trots att det är möjligt enligt lagen. När rättegånge­n nu inleds mot en 41-åring – som med dödshot förmått flickor att livefilma övergrepp på sig själva – hoppas åklagarna nå ett genombrott.

– Vi vill testa om de här gärningarn­a är tillräckli­gt grova för att bedömas som våldtäkt, säger åklagare Emelie Källfelt.

Åklagare har tidigare försökt, men ingen har ännu lyckats med att få en gärningsma­n dömd för våldtäkt när övergreppe­t skett över nätet.

Målet med en 41-årig man som åtalats för flera grova virtuella våldtäkter är därför intressant.

– Det är möjligt att döma för digitala våldtäkter i dag. Lagen sätter inget hinder, påpekar Källfelt.

Hon framhåller ett par viktiga avgöranden 2015, som öppnat för ny praxis på området.

Först konstatera­de Högsta domstolen att det går att döma för sexuella övergrepp via nätet. Sedan slog Svea hovrätt fast att en gärningsma­n kan dömas för våldtäkt även om offret genomför gärningarn­a själv.

Att få domstolarn­a att förstå allvaret i övergrepp som skett via nätet har samtidigt visat sig vara en utmaning. I de fall som prövats sedan 2015 har kränkninga­rna inte bedömts som tillräckli­gt allvarliga.

NY FORSKNING VISAR att sexövergre­pp på nätet påverkar barn lika allvarligt som övergrepp som sker utanför nätet.

– Vi kan se en tydlig trend; att barn mår väldigt dåligt av övergrepp som sker på nätet, säger Linda Jonsson, lektor vid Barnafrid vid Linköpings universite­t.

Har övergreppe­n dokumenter­ats mår barnen till och med sämre.

– Det handlar dels om att man är orolig för att materialet ska spridas, och oändlighet­en i det hela. Men också om att man själv varit aktiv och skickat bilder. Det ligger väldigt mycket skuld och skam i det, säger Linda Jonsson.

Ofta finns också en stor skräck eftersom förövarna riktat direkta hot.

– Därför är det viktigt att man hanterar det här rent juridiskt också, att man tar de digitala övergreppe­n på allvar, säger Linda Jonsson.

I DET AKTUELLA fallet med 41-åringen har åklagarna åtalat för våldtäkt mot barn i första hand för flera av gärningarn­a.

– Att tvinga ett barn att aktivt våldta sig själv – varför är det en mindre kränkning än att vara ett passivt offer, även om det naturligtv­is är fruktansvä­rt att bli fysiskt våldtagen också, säger Källfelt.

Skulle domstolen klassa övergreppe­n som våldtäkt skulle det betyda mycket för rättsväsen­dets förmåga att utreda den här typen av brott, anser hon.

– Det skulle öppna möjlighete­r att få till effektivar­e utredninga­r och möjlighete­r för polisen att prioritera upp de här utredninga­rna, säger hon.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? NY PRAXIS. Åklagare Emelie Källfelt har åtalat en 41-årig man för flera våldtäkter mot barn via nätet. Tidigare har ingen dömts för digitala våldtäkter.
Bild: BERTIL ERICSON/TT NY PRAXIS. Åklagare Emelie Källfelt har åtalat en 41-årig man för flera våldtäkter mot barn via nätet. Tidigare har ingen dömts för digitala våldtäkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden