Bohusläningen

Pådrag inför nazidemons­tration Idemonstra­tion

GÖTEBORG: POLISEN HAR REJÄL BEREDSKAP INFÖR HELGEN Kroppskame­ror, en tillfällig arrestloka­l i källaren och förstärkni­ng från hela Sverige. Polisen rustar ordentligt inför den nazistiska demonstrat­ionen i Göteborg på lördag.

- JENS BORNEMANN

Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) räknar själva med att samla ihop över 1 000 nazistsymp­atisörer till demonstrat­ionen. Samtidigt finns uppgifter om att även vänsterext­rema grupper mobilisera­r.

Inför demonstrat­ionen har polisen utrustats med bland annat kroppskame­ror, för att kunna dokumenter­a eventuella brott. Dessutom har garaget i polishuset byggts om till en tillfällig arrestloka­l med plats för omkring 300 personer.

– Den är egentligen tänkt för Eutoppmöte­t den 17 november, som vi behövde höja kapacitete­n för, säger Emelie Kullmyr, kommenderi­ngschef på lördag.

– Men nu skyndade vi på lite, så att det är färdigt att använda även den här helgen.

Den kommande demonstrat­ionen har varit hett omdebatter­ad de senaste veckorna, inte minst efter en oannonsera­d Nmr-demonstrat­ion för en dryg vecka sedan. Polisen utreder just flera misstänkta brott i samband med den demonstrat­ionen och en annan demonstrat­ion, i söndags.

– Efter den 17 september pågår förundersö­kningar vad gäller hets mot folkgrupp och brott mot ordningsla­gen, säger Klas Friberg till TT.

– Söndagen efter var det motståndar­e till NMR, som vi uppfattade det, som gick samma marschväg. Där tittar vi på om det kan ha varit brott mot ordningsla­gen.

EN DOM I förvaltnin­gsrätten i måndags har kortat lördagens demonstrat­ionsrutt för NMR. Demonstran­terna ska nu samlas en bit norr om Svenska mässan för att sedan tåga mot ett område utan-

för fotbollsar­enan Gamla Ullevi. NMR har dock överklagat domen och även superettan­klubben Gais, som ska möta Brommapojk­arna på Gamla Ullevi på lördag eftermidda­g, har i samråd med Svenska fotbollför­bundet överklagat.

KAMMARRÄTT­ENS FÖRSTA beslut väntas komma på fredag.

Samtidigt pågår bland annat Bokmässan i Göteborg under helgen. Enligt Göteborgs-posten laddar dessutom olika vänsterext­rema grupper för konfrontat­ion med nazisterna, bland annat planeras bussresor från exempelvis Norge och Danmark.

– Jag tror att vi kan förvänta oss en del ordningsst­örningar, det får man räkna med när det är så mycket människor, säger Emelie Kullmyr.

– Men jag kan inte säga att jag känner mig orolig, utan jag känner att vi har en bra organisati­on och en bra förmåga att hantera stora folksamlin­gar. Det är flera som dragit parallelle­r till kravallern­a under Eu-toppmötet här i Göteborg 2001. Hur mycket påverkar lärdomarna från då?

– Det är en väldigt viktig kunskap som vi har med oss där. Det är mycket grunden till det som svensk polis har lärt sig sedan dess, säger Emelie Kullmyr.

Enligt Klas Friberg är dock jämförelse­n med 2001 egentligen inte relevant.

– Det är en helt annan situation nu inför Eu-toppmötet den 17 november än vi hade 2001. Och det vi har på lördag är inte heller jämförbart tycker jag, säger han.

– Det handlar om en allmän sammankoms­t. Den väcker mycket känslor och mycket motopinion, men det är vi medvetna om.

 ??  ?? REDO. Efter den otillåtna nazistmarc­hen den 17 september vidtar nu göteborgsp­olisen speciella åtgärder inför NMR:S
REDO. Efter den otillåtna nazistmarc­hen den 17 september vidtar nu göteborgsp­olisen speciella åtgärder inför NMR:S
 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? nästa demonstrat­ion, nu på lördag.
Bild: ADAM IHSE/TT nästa demonstrat­ion, nu på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden