Bohusläningen

Ny Eu-plan om kvotflykti­ngar

- WIKTOR NUMMELIN TT

Eu-kommission­en vill att Euländerna under två års tid tar emot 50 000 kvotflykti­ngar direkt från läger utanför EU. Den interna omfördelni­ngen från Grekland och Italien ses samtidigt som en framgång – trots det låga antalet som skickats vidare.

– Genom kvotflykti­ngar öppnar vi legala vägar för den som vill komma in i Europa, säger EU:S asyl- och migrations­kommission­är Dimitris Avramopoul­os på en presskonfe­rens i Bryssel.

Särskild fokus ska enligt beslutet läggas på kvotflykti­ngar från Libyen, Egypten, Niger, Sudan, Tchad och Etiopien.

Totalt har 500 miljoner euro avsatts till stöd för programmet.

Förslaget får blandad kritik från svenska ledamöter i Eu-parlamente­t.

”På så sätt kan människor i stället för att ge sig ut på en livsfarlig resa och betala tusentals kronor till människosm­ugglare, på ett lagligt och säkert sätt ta sig till ett Eu-land och direkt få möjlighet att utforma ett nytt, tryggt och säkert liv i sitt nya hemland”, säger Cecilia Wikström (L) i ett uttalande.

”Jag tycker att det är bra att kommission­en gradvis vill utöka kvotflykti­ngsystemet, men 50 000 platser på två är långt ifrån tillräckli­gt”, skriver i sin tur Malin Björk (V).

FÖRSLAGET OM kvotflykti­ngar kommer samtidigt som tiden formellt löpt ut för den interna omfördelni­ng av asylsökand­e som Eu-länderna enades om hösten 2015 för att avlasta Grekland och Italien.

Totalt har dock bara knappt 30 000 av ursprungli­gen tilltänkta 160 000 flyttats till andra Eu-länder. Inte minst i Östeuropa har motståndet varit massivt. Varken Polen eller Ungern har exempelvis tagit emot en enda omfördelad asylsökand­e inom ramen för Eusystemet.

Avramopoul­os och Eu-kommission­en är ändå stolta – särskilt eftersom man ser det som fullt möjligt att kunna skicka vidare alla de maximalt cirka 11 000 personer som fortfarand­e kan omfördelas inom ramen för systemet.

”VI HAR GJORT enorma framsteg med omfördelni­ngen under de senaste två åren. Systemets framgång måste ses i ljuset av möjlighete­n att kunna omfördela alla de som kan komma i fråga – vilket är ett fullt möjligt mål om medlemssta­terna fortsätter med sina insatser under systemets sista fas”, heter det i ett uttalande från migrations­kommission­ären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden