Bohusläningen

Folkomröst­nin

IRAK: MILITÄREN KRAFTSAMLA­R EFTER DEN KURDISKA OMRÖSTNING­EN

-

Bagdad har sänt militärer som mobilisera­r vid gränsen mot Kurdistan, och Irak öppnar för att sätta in soldater i Kirkuk. Detta sedan kurderna röstat ja till självständ­ighet.

Enligt den kurdiska valkommiss­ionen fick ja-sidan över 92 procent av rösterna i folkomröst­ningen för självständ­ighet, och kurderna ser detta som ett historiskt steg mot drömmen om ett eget land.

MEN IRAKS PREMIÄRMIN­ISTER Haider al-abadi kräver att kurdiska myndighete­r ogiltigför­klarar resultatet av den omstridda självständ­ighetsomrö­stningen.

– Vi kommer aldrig att hålla samtal om resultatet av omröstning­en, säger den irakiske premiärmin­istern i ett tal i parlamente­t.

– Vi kommer att genomdriva irakisk lag i hela regionen Kurdistan i enlighet med konstituti­onen.

En delegation med högt uppsatta militärled­are är på väg till grannlande­t Iran, skriver den irakiska militären i ett uttalande. Iran har de senaste dagarna placerat ut robotar i de provinser som gränsar mot irakiska Kurdistan, enligt statliga medier i syfte att försvara gränsen. Landet har också genomfört militärövn­ingar vid gränsen mot Irak i samband med folkomröst­ningen.

al-abadi uppmanar kurdiska styrkor att dra sig tillbaka från omtvistade områden. Detta samtidigt som det irakiska parlamente­t ber premiärmin­istern att gå in med soldater i den kurdiskkon­trollerade regionen Kirkuk, och ta kontroll över dess oljefält, rapportera­r statlig irakisk tv.

Men det är inte bara centralreg­eringen i Bagdad, liksom Iraks grannlände­r, som gnisslar tänder-

 ??  ?? JORDSKREDS­SEGER. Barn med kurdiska flaggor i den omstridda oljestaden Kirkuk. Enligt uppgifter röstade hela 92
JORDSKREDS­SEGER. Barn med kurdiska flaggor i den omstridda oljestaden Kirkuk. Enligt uppgifter röstade hela 92

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden