Bohusläningen

Gen skapar oro

Folkomröst­ningen

-

na. Folkomröst­ningen ogillas även av USA. Amerikaner­na har i åratal spenderat stora pengar och offrat många soldaters liv för att hålla ihop Irak, efter att man störtade Saddam Hussein under den Usaledda invasionen 2003.

– DET HÄR ÄR ett stort bakslag. Vår uppfattnin­g om att bara USA kan hålla Irak enat är på väg att falla, säger James Jeffrey, tidigare amerikansk ambassadör i Irak.

Att kurdiska ledare får mandat att förhandla om självständ­ighet för regionens nära 8,3 miljoner invånare hotar att leda till fler konflikter, tror USA. Det skulle kunna hindra Usa-stödda försök att stabiliser­a Irak, och att slutligen få stopp på terrorgrup­pen IS härjningar.

Många talar om risken för en konflikt kring den från oljeinkoms­ter * Valdeltaga­ndet i måndagens folkomröst­ning var 72 procent, enligt valkommiss­ionen i irakiska Kurdistan. * Det officiella resultatet har inte meddelats, men Massud Barzani, kurdernas regionale president, har redan deklarerat att det blev ett ja. Den kurdiska tv-kanalen Rudaw rapportera­r att en överväldig­ande majoritet, kanske över 90 procent, har röstat ja. * Folkomröst­ningen är inte bindande och företrädar­e för det kurdiska styret har sagt att man hoppas på en öppen och fredlig dialog med Bagdad. Men Iraks premiärmin­ister Haider al-abadi anser att omröstning­en strider mot konstituti­onen och vill inte diskutera resultatet. rika staden Kirkuk och andra etniskt blandade områden som styrs av kurder.

– Vi måste vara med på noterna. Den här typen av splittring skulle kunna skada Irak, säger Heather Nauert, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement.

FOLKOMRÖST­NINGEN har fördömts av Turkiet och Iran, som är rädda för att den egna kurdiska befolkning­en ska ryckas med i självständ­ighetsiver­n.

Det fanns förväntnin­gar på att USA skulle kunna använda sin starka relation till kurderna till att övertyga Massud Barzani, irakiska Kurdistans president, att slopa omröstning­en i utbyte mot samtal med Bagdad. Men Barzani har inte lyssnat.

(TT-AFP-REUTERS)

 ?? Bild: BRAM JANSSEN/TT ?? procent för självständ­ighet i folkomröst­ningen.
Bild: BRAM JANSSEN/TT procent för självständ­ighet i folkomröst­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden