Bohusläningen

Nya hallar ska lätta på föreningst­rycket

- CHRISTER LINDGREN 0522-992 01 cl@bohuslanin­gen.se

”Föreningar­na har ju en möjlighet att lägga sina vuxna aktivas träningsti­der lite senare.”

ANNA REINHARDT

Nya idrottsanl­äggningar är på gång, men kommunen ser även andra sätt att minska trycket på de befintliga hallarna.

På tisdagen rapportera­de Bohuslänin­gen om undersökni­ngen som visar att Uddevalla var en av få kommuner som signalerar att föreningsl­ivet på grund av lokalbrist riskerar att behöva säga nej till fler medlemmar.

Läget är besvärligt, men Anna Reinhardt, avdelnings­chef på kulturoch fritidsför­valtningen menar att det framför allt är vissa idrotter som drabbats av den här problemati­ken.

– För vissa idrotter är tillgången däremot ganska god och i mindre hallar är trycket mindre.

MEN NÄR DET gäller simhall, ishall och inte minst så kallade fullmåttsh­allar är efterfråga­n ofta större än tillgången.

– Fast det finns lediga tider i både fullmåttha­llar och mindre hallar, men inte på de mest attraktiva barn- och ungdomstid­erna, säger Reinhardt som menar att det ändå finns vägar som på kort och längre sikt kan förbättra situatione­n.

– Föreningar­na har ju en möjlighet att lägga sina vuxna aktivas träningsti­der lite senare och låta de yngre träna på de attraktiva­re tiderna. Föreningar­na får en blocktid i en hall och sedan placerar de själva ut vilken grupp som ska vara där vid olika tider.

Konkurrens­en mellan de växande grupperna inom traditione­ll inomhusidr­ott och nya inslag som futsal är en ny problemati­k.

– Det är en utmaning, säger hon.

NÅGOT SOM KAN lätta på trycket är den fullmåttsh­all som kommunen just börjat bygga vid Källdalssk­olan där föreningar­na kan få plats under kvällar och helger.

Arbetet med den nya simhallen pågår och väntas ta fart när en nytillsatt projektled­are är igång i Avdelnings­chef, Kultur- och fritidsför­valtningen oktober. Där är behovet stort för att klara såväl den växande föreningsv­erksamhete­n som allmänhete­ns behov och inte minst behovet av simskolor.

Frågan om hur simverksam­heten ska bedrivas under byggtiden är fortsatt oklart.

– Det arbetet pågår parallellt, men det finns inga beslut eller uttalade riktningar i det.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? NYA HALLAR KOMMER. För en månad sedan togs första spadtaget på Källdalssk­olan som får en fullmåttsh­all. En ny simhall i kommer också, men när är oklart.
Bild: ANDREAS OLSSON NYA HALLAR KOMMER. För en månad sedan togs första spadtaget på Källdalssk­olan som får en fullmåttsh­all. En ny simhall i kommer också, men när är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden