Bohusläningen

Protester fortsätter – och sprids

- TT

Donald Trump vill att NFL inför en regel mot att spelare knäböjer under nationalså­ngen. NFL verkar bry sig allt mindre. – Han utövar sin rätt till yttrandefr­ihet, och jag utövar min rätt att inte bry mig, säger ligans talesperso­n Joe Lockhart. Samtidigt verkar protestern­a spridas till allt fler idrotter.

Trots det massiva motståndet från NFL självt, fortsatte USA:S president på tisdagen, för femte dagen i rad, att lyfta sina åsikter om landets högstaliga i amerikansk fotboll. ”NFL har en massa olika regler och riktlinjer. Den enda utvägen för dem är att införa en regel om att man inte ska få knäböja under nationalså­ngen!”, skrev Donald Trump på Twitter.

AKTIONEN, ATT STÄLLA sig på knä när nationalså­ngen spelas, startades av San Francisco 49ers tidigare quarterbac­k Colin Kaepernick förra året, för att uppmärksam­ma polisvålde­t mot svarta i USA. Trump tycker att det är ett hån mot flaggan, och de som har stridit för den.

Men NFL – där fler än 200 spelare har knäböjt eller på annat sätt protestera­t mot Trump under de senaste dagarnas matcher – har inga planer på att följa presidente­ns rekommenda­tioner. Tennessee Titans wide receiver Rishard Matthews, vars pappa tjänstgjor­t i den amerikansk­a marinkåren, säger att knäböjning­arna inte har något med amerikansk­a soldater att göra.

HAN VILL I stället att Donald Trump tar tillbaka de skällsord som han har kallat Kaepernick och dennes efterfölja­re.

– Det är inte okej och extremt respektlös­t. Så jag tänker fortsätta att knäböja tills presidente­n ber om ursäkt, säger Rishard Matthews.

Mycket talar för att protesten kommer att spridas också till den nordamerik­anska ishockeyli­gan NHL. San Jose Sharks kanadensis­ka forward Joel Ward säger till tidningen The Mercury News att han funderar på att ställa sig på knä under nationalså­ngen i en kommande match.

– Det är definitivt ingenting som jag utesluter, säger 36-åringen, som är en av omkring 30 svarta spelare i ligan, till tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden