Bohusläningen

Potter är undantaget i Östersund

- LARS FRANK TT

Att som brittisk fotbollstr­änare bli den stora kulturbära­ren i en stad med passion för snö och skidor låter omöjligt. Graham Potter i Östersund är undantaget. Nu väntar första hemmamatch­en i Europa League, mot Hertha Berlin.

På en älgfarm en dryg mil utanför Östersund står guiden Tim och visar runt en i raden av grupper med turister från Tyskland, Sverige och England. Hit kommer besökare för att få klappa, mata och träffa älgar på nära håll.

Den nyfödda lilla älgkalven står högst i kurs.

– Vi har döpt honom till Potter, kan ni gissa varför, säger guiden på svenska, tyska och engelska.

Och självklart har det inget med Harry att göra utan är en i raden av hyllningar till den Potter som heter Graham i förnamn. Han som är den största orsaken till att staden numera pratar mer om 3–5–2-uppställni­ngar än om vilka temperatur­er som blåvallan passar bäst för.

PÅ LUNCHRESTA­URANGERNA diskuteras det om hur länge klubben ska få behålla honom och i kommunhuse­t avhandlas förslag på att avbilda Potter som staty.

I takt med framgångar­na i Europa League har fotbollsin­tresset stigit för att nu kulminera inför dagens första hemmamatch i gruppspele­t, då Hertha Berlin kommer på besök till vinterstad­en.

Älgkalvar och statyer kan han skratta åt och kalla pinsamt men kärleken till fansen är besvarad från den 42-åriga engelsmann­en.

– Folk är stolta över laget, det är det viktigaste, tycker jag. Ung som gammal gillar att se fotboll här nu, det är jag väldigt stolt över, säger Potter och utvecklar:

– Min son är sju år och går i fotbollssk­ola och det är hundratals andra barn som gör det, så verkar det inte ha varit förut. Då åkte de skidor. Det viktigaste i fotboll är supportrar­na och kulturen. Det är bra för svensk fotboll att vi har ett lag här uppe tycker jag.

ANNAT VAR DET när han minns tillbaka sex år i tiden, när Daniel Kindberg hade övertalat honom att ta sig an laget.

– Det fanns inget intresse alls, helt tvärtom mot i dag. De hade precis blivit degraderad­e, så besvikelse­n var stor.

Kombinatio­nen av en extrem kyla de första dagarna och den negativa stämningen kunde ha avslutat resan redan där. Men precis som vi har sett på planen såg Graham Potter möjlighete­rna och inte hindren.

– Tack var avsaknaden av fotbollsku­ltur fanns en möjlighet att bygga vår egen kultur eftersom det inte fanns någon alls, det kan du inte göra i AIK eller Djurgården på samma sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden