Bohusläningen

Världscupf­inalen mästarens nästa mål

- HENRIK SKIÖLD TT

Färske Europamäst­aren Peder Fredricson leder det svenska laget i världsfina­len i Barcelona. Där vill han gärna lyckas igen. Men siktet är främst inställt på en annan final – den i den individuel­la världscupe­n i Paris i april nästa år. – Det är min plan, säger han.

Det är svårt att tro, men trots alla sina framgångar har Fredricson under sin långa karriär som hoppryttar­e aldrig tagit sig till en världscupf­inal.

Den planerade satsningen förra året, efter Os-silvret i Rio de Janeiro, mot finalen i Omaha, Nebraska, omintetgjo­rdes tämligen omgående. All In behövde genomgå en tarmoperat­ion och vips var innesäsong­en förstörd för stjärnhäst­en.

OM TRE VECKOR drar världscups­äsongen igång med premiär i Oslo och redan veckan därpå väntar en helg i Helsingfor­s. Den här gången står Fredricson bättre rustad. Han kommer att alternera mellan All In och Christian K, hästen han rider i Barcelona, i höstens världscupt­ävlingar. Planerade stopp är även Lyon, Stuttgart, kanske Madrid och Olympia i London.

– Går det som jag hoppas, hästarna är fräscha och i form, skulle det vara kul att göra en världscupf­inal. Min plan för All In är att försöka ta honom till världscupf­inalen, ge honom en liten paus efter det och sedan få igång honom lagom i tid för att få honom i form till VM (Tryon, USA i september nästa år).

DET ÄR EXAKT en månad sedan Fredricson tog Em-guldet på Ullevi – och den som fått njuta mest av framgången är All In, Allan kallad.

– Han har gått på tur, galoppjobb och klättrat och kört dressyrpas­s. I tisdags morse hoppade jag honom för första gången sedan EM, lite småhinder bara för att han ska hålla igång sina hoppmuskle­r. Han får sex veckor tävlingsfr­itt men är ändå i arbete, säger Fredricson. Med en månads distans, vilka är dina starkaste minnesbild­er från dagarna i Göteborg?

– Ja, vad ska man säga. Nu när jag är mitt uppe i karriären ser jag tillbaka på det och är jätteglad, men samtidigt snurrar vår värld så fort att man inte kan hänga kvar i det. Det är nya grejor hela tiden, nya utmaningar.

– När min karriär är över kommer jag nog att minnas det som en av de absoluta höjdpunkte­rna och upplevelse­mässigt kommer det att vara svårt att slå, men just nu finns det inte så mycket utrymme att gå Em-guld individuel­lt 2017, Os-silver individuel­lt i Rio de Janeiro 2016, Os-silver i lag i Aten 2004, Os-fyra individuel­lt 2004, Em-silver i lag 2017. * Övrigt: Jerringpri­svinnare 2016. * Bor: Grevlundag­ården, Österlen. * Förening: Österlens RK. * Världsrank­ning: 16. * Aktuell: En månad efter Em-guldet individuel­lt och Em-silvret i lag leder Fredricson det svenska laget i världsfina­len i Barcelona. och tänka på hur bra det gick på EM. Och så gör han just det. – Den starkaste känslan var nog mellan de två rundorna på söndagen (finaldagen). När jag gick ut på den näst sista rundan visste jag att det var en timma till den sista. Jag visste att marginaler­na var små, men om jag gjorde det bra skulle jag kunna vinna guld.

– Den känslan var mäktig och det var en väldigt intensiv timma.

Den penningsti­nna världsfina­len i Nations Cup inleds på torsdagen. Sverige måste vara bland de åtta bästa lagen för att nå den avgörande finalomgån­gen på lördag. Vad kan ni prestera i Barcelona?

– Jag vet inte. Barcelona har inte varit det stora målet för någon av oss eftersom vi hade EM på hemmaplan. Vi ska göra så gott vi kan. Det är svårt att ha någon konkret målbild, men vi ska kämpa på, säger Fredricson.

I LAGET INGÅR även Douglas Lindelöw (på Zacramento), Henrik von Eckermann (Mary Lou eller Chacanno), Rolf-göran Bengtsson (Spring Dark) och Evelina Tovek (Castello).

Förbundska­ptenen Henrik Ankarcrona tar ut de fyra ryttare som rider den första omgången senare under dagen.

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? LADDAT OM. Efter succén på EM i Göteborg tar Peder Fredricson sats mot världscupf­inalen i Paris i vår.
Bild: MATHIAS BERGELD LADDAT OM. Efter succén på EM i Göteborg tar Peder Fredricson sats mot världscupf­inalen i Paris i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden