Bohusläningen

Svenskar besökte halvfärdig­t Os-boende

- PETTER NILSSON TT

Os-boendet i Rio var ”kalkon”. Om det blir bättre i Pyeongchan­g? Svårt att säga. – Det kommer väl bli bra... när det blir färdigt, säger skidkapten­en Rikard Grip efter premiärbes­öket i Os-byn.

Peter Reinebo, verksamhet­schef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), har gjort elva OS på plats. Boendet i Rio förra sommaren är det sämsta han har upplevt.

– Den var snygg att titta på från håll, men funktioner­na var kalkon, säger Reinebo.

– Dusch och toalett fungerade inte. Det svämmade över och i stället för att vattnet kom från duschen kom det från annat håll. Det var inte trevligt. Riktigt dåligt.

Hur det kommer att fungera i Pyeongchan­g återstår att se.

TT var med när Sok-personal tillsamman­s med ledare från specialidr­ottsförbun­den besökte en av de två Os-byarna. Den andra ligger i kuststaden Gangneung fyra mil bort.

BYN BESTÅR AV åtta tätt sammanpres­sade 15-våningshus i typisk Osstil (tänk svensk miljonprog­ramsarkite­ktur).

Här ska runt 3 500 idrottare och ledare – bland dem svenska stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Frida Hansdotter – bo.

Inför visningen sade organisati­onskommitt­én till den svenska delegation­en att lägenheter­na är klara till ”97 procent”. En uppskattni­ng som man skrattade gott åt i svenskgäng­et efteråt.

För klart till ”97 procent” är det inte.

GRUNDLÄGGA­NDE DELAR SOM golv, väggar och tak är på plats. Inte mycket mer.

– Den där procentsat­sen var nog lite språkförbi­string, säger Peter Reinebo som fick plocka fram ritningarn­a när han ville diskutera detaljer i boendet med ledarna.

Rikard Grip, förbundska­pten för längdskidl­andslaget, hade svårt att svara på om han tror att Kalla och kompani kommer att trivas här.

– Man får en uppfattnin­g om hur rummen är, men det var inte så mycket mer. Det kommer väl bli bra... när det blir färdigt, säger Grip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden