Bohusläningen

Färsk bok tar sig an hummern klo för klo

- JONATAN MARTINSSON 0520-42 46 00 jonatan.martinsson@ttela.se

Hummern – eftertrakt­ad på tallriken men också vanligt förekomman­de i kulturen och i språket. I boken Humrarna och evigheten följer etnologen och författare­n Simon Ekström det mytomspunn­a skaldjuret genom kulturhist­orien.

– Det genomgåend­e temat är att jag har tittat på hur människan på olika sätt har använt sig av hummern genom historien, säger Simon Ekström när han själv ska beskriva den nyutkomna boken. Efter sex års arbete släpptes Humrarna och evigheten lagom till hummerprem­iären, men när projektet satte igång var tanken att boken skulle handla om något helt annat.

– Från början var det tänkt att jag skulle göra en jämförande studie mellan två små fiskarsamh­ällen på Tjörn där synen på hummern har utvecklas åt olika håll, berättar Simon Ekström.

– Det som hände sedan var att hummern tog över. Den ville inte stanna i min lilla jämförelse utan började dyka upp överallt. Då föddes idén att jag skulle följa i hummerns spår och det blev just den här kulturhist­oriska resan som till slut blev boken.

GENOM ELVA KAPITEL tar Simon Ekström med läsaren i allt från hummerfisk­ets utveckling i Norden och djurets frekventa förekomst i barnböcker till hur den använts som sexuell symbol.

– Hummern är invävd i vår egen kulturhist­oria på många olika sätt, säger Simon Ekström.

Att hummern fått sådan framskjute­n roll tror han delvis kan förklaras med dens exklusivit­et.

– Ända sedan antiken har hummern omskrivits som något kostsamt och åtråvärt och det tror jag har skapat ett intresse för den. Sedan är den också ganska människoli­k. Den långsmala kroppen och klorna som liknar våra händer gör att vi har lätt att läsa in människan i hummern. ÄVEN OM HUMMERN visade många nya sidor under projektets gång har Simon Ekström inga planer på att fortsätta på det inslagna skaldjurss­påret.

Nästa projekt, som han redan är i gång och jobbar med, kommer i stället kretsa kring havet som grav.

– Jag fortsätter ta mig vatten över huvudet, säger Simon Ekström.

”Hummern är invävd i vår egen kulturhist­oria”

SIMON EKSTRÖM

 ?? Bild: PRESS ?? HUMMERFRÄL­ST. Simon Ekström har arbetat med boken Humrarna och evigheten sedan 2011.
Bild: PRESS HUMMERFRÄL­ST. Simon Ekström har arbetat med boken Humrarna och evigheten sedan 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden