Bohusläningen

Sju frågor till

- JAN ANDERSSON

Mikael Löfgren, redaktör för den rykande färska boken Ska man tala med nazister?

* Vad är det för bok? – Det är en antologi med texter om Bokmässan och Nya Tider som jag har sammanstäl­lt på Nätverksta­ns initiativ. Jag har valt ut de bästa texterna med de starkaste argumenten för ”båda sidor”, så att säga.

* Hur ställer du dig själv till att bojkotta Bokmässan? – Det handlar egentligen inte om att besöka eller bojkotta Bokmässan, frågan är mycket större än så. Ytterst handlar det om demokrati och hur man ska förhålla sig till de krafter som använder sig av våra fri- och rättighete­r för att underminer­a demokratin.

* Håller du med om att Bokmässan blivit ett slagträ i debatten? – Jo, så är det. Å andra sidan hade mässan kunnat undvika mycket av detta om man hade varit lite bättre pålästa från början och agerat mer som publiciste­r. Men det är såklart enklare att säga i efterhand.

* Du tycker att Bokmässan på ett tidigt stadium borde ha sagt nej till Nya Tider? – Ja alltså ... om Bokmässan uppfattar sig själv som mer än ett företag så tycker jag nog det ja. Det faktum att Nya Tider uppbär presstöd behöver inte vara en faktor i frågan, Bokmässan bestämmer ju själva vilka de vill släppa in på golvet.

* Har du förståelse för båda sidors argument? – Det har jag absolut. Jag kan hålla med om att Nya Tiders närvaro på Bokmässan hjälper till att normaliser­a den typen av åsikter, vilket är djupt olyckligt, men det finns inget enkelt svar på vår fråga om man ska tala med nazister. Det måste sättas i ett sammanhang. Jag skulle gärna prata med en enskild person som ville hoppa av Nordiska motståndsr­örelsen, men inte med skränande nazister på gatan.

* Till helgen kommer just nazister att marschera på Göteborgs gator. Ändå har delar av Litteratur­sverige utsett Bokmässan till sin fiende. Hur ser du på det? – Om Bokmässan inte hade släppt in Nya Tider så hade Nordiska motståndsr­örelsen inte demonstrer­at utanför, det hänger ihop. Samtidigt gillar jag Bokmässan och tycker det är olyckligt att den har hamnat i den här situatione­n.

* Vad tror du om Bokmässans framtid? – Svårt att säga. De författare som inte känner sig hemma där i år behöver göra det nästa år. Bokmässan måste återvinna sin respekt. Det är ett överlevnad­svillkor.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? TÄVLINGSMÄ­NNISKA. ”För mig är det absolut en prestation att skriva en roman, och jag vill träna mig och bli bättre för varje gång.”
Bild: FREDRIK SANDBERG TÄVLINGSMÄ­NNISKA. ”För mig är det absolut en prestation att skriva en roman, och jag vill träna mig och bli bättre för varje gång.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden