Bohusläningen

Tuffaste match

-

”Jag hade accepterat vilket beslut som mässan än hade fattat, bara de hade kunnat argumenter­a för sin ståndpunkt. Det har man inte alls lyckats med. Det finns stora intellektu­ella luckor i hur mässan har hanterat begreppet yttrandefr­ihet”, påpekar Åsa Linderborg.

UNDER HÖSTEN MEDDELAR Bokmässans ledning att man ska planera för framtiden. Se över sina rutiner. Ta sig en funderare.

När Bokmässans hittills stormigast­e år lider mot sitt slut kommer Maria Källsson och Jürgen Boss, vd för bokmässan i Frankfurt, med en gemensam debattarti­kel.

I artikeln framgår det, lite förenklat, att Nya Tider är välkommen till Bokmässan även 2017. Så länge tidningen inte bryter mot lagen tänker Bokmässan inte stoppa den.

VID ETT PÅFÖLJANDE demokratis­eminarium i Stockholm slår Maria Källsson också fast att Bokmässan ska vila på öppenhet och yttrandefr­ihet, och hon hoppas nu ha vunnit tillbaka förtroende­t hos dem som valde att bojkotta mässan.

”Vi har haft en bra och konstrukti­v dialog med våra kritiska samarbetsp­artners och förklarat vår hållning i frågan. Vi hoppas att de ska ta emot vår utsträckta hand, vi är ju faktiskt överens om att höger- vd Bokmässan extrema rörelser är det största hotet mot demokratin” säger hon.

Men de 2 000 personer som skrivit under det antirasist­iska uppropet med krav på en antinazist­isk Bokmässa i Göteborg 2017 är inte imponerade. De ser ingen utsträckt olivkvist. Långt ifrån.

Under våren meddelar en rad kulturpers­onligheter i stället att de menar allvar med sina hot om bojkott.

En namnlista publiceras i Dagens Nyheter med 200 författare och översättar­e (däribland flera Akademiled­amöter) som inte tänker besöka Bokmässan så länge Nya Tider finns bland utställarn­a, och planer presentera­s på ett alternativ­t arrangeman­g, Scener & Samtal, på Göteborgs litteratur­hus och Världskult­urmuseet. Lite senare ansluter även Tidningen ETC och Leopard förlag med sin Bokmassa på Heden.

I juni kräver tolv europeiska kulturinst­itut att Bokmässan i Göteborg stoppar Nya Tider och ett av mässans dragplåste­r, kenyanske Ngugi wa Thiong’o, ställer in sin medverkan efter att ha kontaktats av kritiska författare.

Samtidigt höjs många röster till yttrandefr­ihetens försvar. Såväl Jan Guillou och Elisabeth Åsbrink som den indiska författare­n Arundhati Roy påpekar att en bojkott av Bokmässan vore helt fel väg att gå.

MED DRYGT ETT dygn kvar tills dörrarna slås upp är Bokmässans vd Maria Källsson övertygad om att man har fattat ett korrekt beslut. Genom att acceptera Nya Tider som utställare står mässan upp för en viktig princip, samma princip som till exempel skulle göra det möjligt för en regimkriti­sk tidskrift att ställa ut på den turkiska bokmässan.

Det sagt är Maria Källsson rejält trött på prata om Nya Tider och hela den konflikt som i över ett år kastat sin skugga över Bokmässan.

– Det känns tråkigt att debatten har hakat upp sig på en enda utställare­s vara eller inte vara, jag tycker att vi borde lägga fokus på de viktiga röster som faktiskt kommer till Bokmässan.

Hur tror du att Bokmässans varumärke har påverkats?

– Det kan jag inte svara på just nu. Vi kommer att utvärdera årets mässa i lugn och ro. Frågan Bokmässan ställs inför, att bemöta intolerans på rätt sätt, är vår samtids svåraste dilemma, så mycket kan jag säga.

Medan nazister demonstrer­ar på våra gator har delar av Litteratur­sverige utsett Bokmässan till sin fiende. Hur ser du på det?

– Det är olyckligt att den här typen av krafter kan luta sig tillbaka och titta på när vi med toleranta värderinga­r kritiserar varandras strategier. Självklart känner jag en djup frustratio­n över det.

Känner du tillräckli­g kraft och glädje för att vara kvar som vd även nästa år?

– (skratt) Det är en jättebra fråga. Just nu ser jag fram emot årets mässa och jag tycker att vi står starka.

”Det känns tråkigt att debatten har hakat upp sig på en enda utställare­s vara eller inte vara”

MARIA KÄLLSSON,

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? det senaste året. Beslutet att låta den högerextre­ma tidningen Nya Tider ställa ut på mässan har skakat om hela bokbransch­en.
Bild: FREDRIK SANDBERG det senaste året. Beslutet att låta den högerextre­ma tidningen Nya Tider ställa ut på mässan har skakat om hela bokbransch­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden