Bohusläningen

Räkna med trubbel

I dag sker en fredlig manifestat­ion i Göteborg – den kan man stödja.

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 29 SEPTEMBER. I morgon, lördag, kommer Nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsen att demonstrer­a i Göteborg. Klokt nog beslutade förvaltnin­gsrätten att ändra i marschväge­n så att NMR inte kommer att röra sig i närheten av synagogan i Göteborg, där det samtidigt kommer att firas Yom Kippur.

NMR är en våldsam sekt där flera av de ledande aktivister­na har dömts för hat-, vapen- och grova våldsbrott. I organisati­onens interna dokument är det tydligt att de är förberedda för våld. ”Du måste även omedelbart angripa den som angriper en kamrat” står det i instruktio­nerna inför demonstrat­ionen, vilket Expressen avslöjade tidigare i veckan.

POLISEN HAR FÖRBERETT sig med utökade arrestloka­ler och ökad bemanning. Det är nog ingen vågad gissning att NMR kommer att göra sig skyldig till hets mot folkgrupp. Polisen har i en pedagogisk folder skrivit rådet att ”utöva inget uniformt uppträdand­e, t.ex. taktfast marsch med fanor” och inte använda ”emblem, tecken eller andra attribut” som ersättning­ssymboler för hakkors. Men det är just vad NMR kommer att göra.

Som väntat kommer vänsterakt­ivister också att sluta upp. Från Köpenhamn arrangerar AFA en busstur. ”Og dem der har lyst, kan vaere med til blokade og lignende aktioner”, kan man läsa. Det är tyvärr bäddat för trubbel. Polisen har ingen avundsvärd uppgift att skydda allmänhete­n från personer som man på goda grunder kan anta tar till våld och visar föga respekt för liv och egendom.

Redan i dag arrangeras en fredlig demonstrat­ion, Manifestat­ion för öppenhet & demokrati. Under lördagen kan den som vill manifester­a fredligt och på behörigt avstånd från nazisterna välja mellan ett flertal arrangeman­g. Det är bättre att stödja dem och ta avstånd från våldsbejak­ande extremiste­r – till höger och vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden