Bohusläningen

Orust behöver ett bättre klimat

-

FÖRETAGSKL­IMAT. Vi har inte ens hunnit smälta Energidaga­rna på Orust med meteorolog­en Martin Hedbergs kärva budskap, om höjd havsyta med upp mot 15–18 meter inom 200–300 år med dagens redan utsläppta koldioxide­r, förrän nästa negativa rapport publiceras.

Nu är det Företagskl­imatet som Svenskt näringsliv rapportera­r om. Av Sveriges 290 kommuner så har Orust gått från plats 233 år 2009 till nr 267 för 2017. Årets försämring är minus 3. Bland de olika faktorer som man mäter så finns det enskilda ljusglimta­r som politikern­as respektive tjänstemän­nens attityder till företagand­e. Vi på Orust har förbättrat oss med 19 respektive 20 placeringa­r, men ligger ändå bara på 263 respektive 267 plats i landet!

OCH OVANPÅ ALLT detta så kämpar nu Orust kommun med att passera Munkedal och Dorotea i skatteliga­n för att nå Sveriges högsta skatteutta­g. Av 290 kommuner så ligger Orust just nu på 288:e plats. Kommunen planerar nu att utöka byråkratin i kommunhuse­t med ytterligar­e två chefer under kommunchef­en. Den höga kommunalsk­atten påverkar företagskl­imatet på många sätt. Den försvårar rekryterin­gen av anställda då antalet invånare mellan 25 och 55 år har minskat drastiskt och den förstör incitament­en för nya entreprenö­rer och jobbsökand­en med särskilda kvalifikat­ioner att flytta till Orust.

”Den höga kommunalsk­atten påverkar företagskl­imatet”

ORUST KOMMUN MÅSTE nu omgående visa handlingsk­raft för att både förändra attitydern­a till företagand­e som att försöka skapa så bra villkor och möjlighete­r som reglerna ändå medger. Vi måste arbeta med följande: • Entreprenö­rskap i skolan, aktivt arbete för att elever får ökad kunskap om företagand­ets villkor i skolan genom exempelvis Ung Företagsam­het.

• Tjänstegar­antier, ge en garanti för att till exempel detaljplan­en för nya fabriken tar max tio månader (om länsstyrel­sen ger klartecken).

• Utmaningsr­ätt, låt företag/aktörer ge anbud på att driva kommunala verksamhet­er bättre och billigare.

• Valfrihets­system, låt invånarna själva få välja till exempel omsorg enligt LOV. Detta förutsätte­r att det finns något att välja på.

• Storleksan­passade upphandlin­gar, att vi delar in projekten i mindre delar så att fler lokala företag har chans att lägga anbud.

• Mer informatio­n och reklam för våra upphandlin­gar.

• Och naturligtv­is sänkt kommunalsk­att redan från årsskiftet 2018!

Anders Arnell (M)

Slussen Robert Larsson (M)

Höggeröd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden