Bohusläningen

Vi behöver utländsk konkurrens

-

”Vi vill även slå ett slag för mer industriel­lt byggande”

Sveriges Byggindust­rier

Isaksson och Irewährn påstår att de höga byggpriser­na inte beror på att det råder brist på konkurrens på svensk byggmarkna­d. Vår erfarenhet är en helt annan. Ofta får de allmännytt­iga bostadsbol­agen få eller inga anbud alls när de handlar upp nyprodukti­on. Det är en bister realitet och ett stort problem för våra möjlighete­r att mota bostadsbri­sten – och det påverkar definitivt priserna.

DEBATTÖRER­NA VÄLJER tyvärr att inta en försvarsst­ällning inför det faktum att Sverige har bland de högsta byggpriser­na i EU. Jag saknar konstrukti­va exempel från dem på vad Sveriges Byggindust­rier och dess medlemmar själva gör för att sänka byggkostna­derna. Det finns sådana, till exempel lyfte deras kollega Andreas Brendinger nyligen i en debattarti­kel fram arbetet med ökad digitalise­ring, 3D-modellerin­g och teknisk utveckling. Det är något som SABO är mycket positiv till och vi vill även slå ett slag för mer industriel­lt byggande som ett sätt att effektivis­era byggproces­sen och därmed pressa priser.

ÄVEN VI ÄR bekymrade över de höga materialko­stnaderna, de är ett av hindren för att bygga hyresrätte­r som fler har råd med. Priserna på material måste därför sänkas. Vi håller också med skribenter­na om att vi inte ska tumma på kvaliteten. Därför arbetar bransch- och intresseor­ganisation­en SABO bland annat för att öka antalet anbud till allmännytt­an genom att bland annat höja utländska byggbolags kunskap om svenska lagar och regler. Vi vill att de etablerar sig här och arbetar på ett seriöst sätt med till exempel säkerhets- och miljöfrågo­r. Vi välkomnar också att de ansluter sig till Sveriges Byggindust­rier för att även via den organisati­onen få det stöd de behöver för att kunna hjälpa oss att bygga bort bostadsbri­sten.

Anders Nordstrand vd SABO, Sveriges Allmännytt­iga Bostadsför­etag

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? DYRT. Både arbete och material kostar pengar.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT DYRT. Både arbete och material kostar pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden