Bohusläningen

Här skriver p-vakterna flest böter

Inte oväntat utfärdas flest p-anmärkning­ar i vårt område i Uddevalla sett per 1 000 invånare. Strömstad ligger hack i häl, men i Färgelanda skrivs det inte ut några alls.

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Under 2016 utfärdades 6 717 parkerings­anmärkning­ar i Uddevalla. Detta enligt siffror från Transports­tyrelsen. Slår man ut dem per 1 000 invånare blir det 122 stycken. Inte så konstigt kanske, med tanke på att Uddevalla är den största kommunen i vårt spridnings­område.

– Flest är det i centrum vid lunchtid. Då har vi en topp, säger en tjänsteman på Uddevalla kommun.

I Strömstad med sina drygt 13 000 invånare skrevs det ut så många som 1 453 p-anmärkning­ar. Det blir 111 per 1 000 invånare. Här kan man tänka sig att en av orsakerna är det hårda trycket på turistkomm­unen. Och med det större konkurrens om p-platserna.

LITE LUSTIGT ÄR det att Munkedal som ligger i toppskikte­t när det gäller antalet bilar per invånare sett till folkmängde­n, tycks vara laglydigas­t med bara 29 utfärdade parkerings­anmärkning­ar. Men det har sin förklaring.

– Vi har gratis parkering för vi vill ha in folk i centrum, säger Mats Tillander, samhällsby­gg nadschef i Munkedal.

Men de skriver ut långt fler än Färgelanda som hittills inte har haft någon kommunal parkerings­övervaknin­g.

Siffrorna från Transports­tyrelsen handlar enbart om parkerings­anmärkning­ar som har utfärdats på allmän mark eller gatumark. Men kommunen äger även tomtmark där man kan parkera, som på skolor och liknande. De kontrollav­gifterna går direkt till kommunen. Räknar man med dem, blir antalet p-böter i Uddevalla 2016 högre, sammanlagt 7 934 stycken.

Förra året skedde de flesta p-synderna i Uddevalla på Lilla Norrgatan. Hela 999. Men nu går det inte att felparkera där längre eftersom det är en byggarbets­plats. Näst på listan är Kilbäcksga­tan med 395 utskrivna p-böter. Flest syndar på 15-minuters parkeringa­rna, men många ställer sig längs trottoaren vid vändplatse­n mittemot restaurang Cyrano.

– Det är förbjudet. Det kostar 700 kronor och det finns inga ursäkter att stanna där, säger Frej Dristig, gruppledar­e för parkerings­övervaknin­gen i Uddevalla.

EN ANNAN OCH omtalad gata i Uddevalla är lilla Karl Gustavsgat­an. Där skrevs det ut 194 felparkeri­ngar under 2016. Toppnot eringarna är på tisdagar och lördagar när kyrkans second hand-butik har öppet.

– De ställer sig gärna för nära korsningar­na. Men man får inte parkera tio meter före och tio meter efter en korsning, säger Frej Dristig.

Men varför ska det då kosta så mycket att parkera fel? En tjänsteman på kommunen säger att det är en missuppfat­tning att kommunen skriver ut böter för att tjäna pengar.

– Vårt mål är att inte skriva ut en enda lapp på hela dagen, säger tjänsteman­nen.

– Det är en säkerhetsf­råga och handlar om framkomlig­het och trafiksäke­rhet, säger Frej Dristig.

OCH DET SKA mycket till för att man ska kunna prata sig ur en böteslapp. Men det förekommer. Tjänsteman­nen berättar om en kvinna som var tvungen att åka till Näl med sin man som blivit sjuk. Han hade parkerat någonstans i Uddevalla, men hon visste inte var.

– Då ringde hon till kommunen, och vi sa att hon skulle ta det lugnt och ta hand om sin man. Du får stå där så håller vi ett extra öga på bilen, säger tjänsteman­nen. Vad är då den vanligaste ursäkten när folk ser att parkerings­vakterna är i full färd med att lappa?

– Jag ska bara ... jag skulle bara in och hämta det ... jag skulle bara lossa det där ... du kan sätta vad som helst för anledning efter jag ska bara, säger Frej Dristig.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? PARKERINGS­ÖVERVAKARE. Frej Dristig tycker att han har världens bästa jobb, även om folk är sura och skriker glåpord ibland.
Bild: MARIA LUNDBERG PARKERINGS­ÖVERVAKARE. Frej Dristig tycker att han har världens bästa jobb, även om folk är sura och skriker glåpord ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden