Bohusläningen

P-böter på gång i Färgelanda

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Kommunstyr­elsen i Färgelanda vill införa p-böter i kommunen. Det beslutade en enhällig kommunstyr­else i onsdags. Nu går frågan vidare till kommunfull­mäktige.

– Vi har beslutat att föreslå fullmäktig­e att man ska börja ta ut p-böter, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Färgelanda.

Det var efter ett ärende i myndighets­nämnden i januari som frågan kom upp på bordet. De ville införa ett förbud mot att parkera på vändplatse­n mellan kommunhuse­t och Valboskola­n, eftersom många barn rör sig där. Men de kom fram till att det inte var någon idé om man inte har någon parkerings­övervaknin­g. Men inte nog med det. Folk har även hört av sig till kommunen och klagat.

– Och vi upplever att det parkeras litegrand vilda västern. Många stör sig på att man parkerar på handikappa­rkeringar också, säger Ulla Börjesson.

På onsdagen beslutade en enhällig kommunstyr­else att införa parkerings­övervaknin­g. Den ska omfatta gatumark på allmän plats i hela Färgelanda kommun. Nu måste man utse minst en person som har rätt att bötfälla parkerings­syndarna.

– Vi kommer att anlita ett bolag som gör det för oss. Men det har vi överlämnat till myndighets­nämnden att fatta beslut om, säger Ulla Börjesson.

Varför har ni inte beslutat om det här tidigare?

– Vi är en liten landsortsk­ommun och har tänkt att ska vi verkligen bötfälla folk? Men det blir problem. Man får ju inte ställa sig varsomhels­t, säger Ulla Börjesson.

Kommunfull­mäktige kommer att fatta beslut på nästa sammanträd­e den 18 oktober. Om de beslutar att införa p-böter i Färgelanda går det beslutet att överklaga inom tre veckor. Sedan vinner beslutet laga kraft.

Så de första p-böterna kanske utfärdas redan i år?

– Jajamensan, säger Ulla Börjesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden