Bohusläningen

Politikern­a eniga om Anegrund

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

Attraktivt för centrum med fler bostäder vid vattnet. En chans att sanera förorenad industrima­rk när det nödvändiga översvämni­ngsskyddet för staden ändå måste byggas. Därför är politikern­a eniga om satsningen för Anegrund vid Junogatan.

– Vi ser mycket positivt på en stadsutvec­kling västerut och i slutet av 2016 tog vi beslut om en områdespla­n för Bäveån. I och med den här gemens amma avsiktsför­klaringen med Mattsson företagen tar vi nu ytterligar­e ett viktigt steg i den riktningen.

Det uttalandet kom från kommunstyr­elsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) via kommunens hemsida i onsdags kväll och när Bohuslänin­gen dagen efter får tag i fler politiker är tongångarn­a liknande.

MEN INGEN LÅTER heller påskina att omvandling­en från industrima­rk till bostadsomr­åde skulle vara oproblemat­isk.

– Nu handlar det om att undersöka förutsättn­ingarna. Vi har krav på oss att bygga ett översvämni­ngsskydd och då kan det här vara ett sätt att samtidigt få marken sanerad så att det blir en miljövinst, säger Gunilla Magnusson (MP), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den och ersättare i kommunstyr­elsen.

Hon påpekar att kostnadern­a inte får skena iväg och att det bör finnas ekonomiska fördelar med det samarbete som måste till om Anegrund eftersom stora delar av marken ägs av Mattssonfö retagen.

– Jag menar inte att detta projekt ska betala översvämni­ngsskyddet men det skapar en större motivation. Det är inte självklart vem som ska betala vad när det är så stort. Det finns mycket visioner. Men blir det av?

– Jag kan inte säga det i dag. Det är så mycket som måste samordnas. Men man måste ju tro på projektet, annars är det ingen idé att gå in i det, säger Magnusson.

EVY GAHNSTRÖM (V), kommunalrå­d, sluter också upp bakom den plan som finns för omvandling av industrima­rk till nya bostadsomr­åden i anslutning till centrum.

Enligt områdespla­nen kan det bli 1000–1500 bostäder bara på Anegrund. Är efterfråga­n verkligen så stor?

– Det är ju i ett längre perspektiv som vi gör detta och Uddevalla ökar befolkning­en varje år. Utveckling­en ser ut att fortsätta och det är brist på bostäder. Vi vet också hur attraktivt det är att lägga bebyggelse utmed vattnet.

Man kan tänka sig att det blir dyra lägenheter med tanke på läget. Hur ser du på det?

– Vår utmaning är att erbjuda olika möjlighete­r på bostadsmar­knaden, både hyresrätte­r och bostadsrät­ter så att det blir en blandning. En rättvis planering ska ta hänsyn till sociala, ekonomiska, miljömässi­ga och kulturella mål. Det är något som vi måste jobba med.

”Vi har krav på oss att bygga ett översvämni­ngsskydd och då kan det här vara ett sätt att samtidigt få marken sanerad så att det blir en miljövinst”

GUNILLA MAGNUSSON (MP)

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? OMVANDLING. Så här ser Anegrundso­mrådet vid Junogatan ut i dag. Men det kan bli en stadsdel med bostäder, butiker och service, menar både politiker och företagare.
Bild: LASSE EDWARTZ OMVANDLING. Så här ser Anegrundso­mrådet vid Junogatan ut i dag. Men det kan bli en stadsdel med bostäder, butiker och service, menar både politiker och företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden