Bohusläningen

Politikern­a säger nej till ökad arbetstid

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Nu backar kommunen med förslaget om förlängd arbetstid för nattperson­alen. – Det är en stor facklig seger om de nu håller fast vid det här, säger fackordför­anden.

Det var på kommunstyr­elsens personalut­skotts senaste möte som förslaget om att förlänga heltidsmåt­tet för de som jobbar natt inom omsorgen togs upp.

– Vi ska inte försämra för personalen, då blir det missnöje som kostar mer än vad man skulle spara in, säger Olof Börjesson (C), ordförande i personalut­skottet.

ENLIGT HONOM ÄR förslaget detsamma som att aktivt sänka lönerna.

– Vi ska inte röra i sånt, man kan inte göra det i Sverige. Det enda sättet som jag ser att man kan sänka löner i Sverige är att inte höja dem lika mycket som andra men att sänka i kronor är omöjligt, säger han.

För några veckor sedan rapportera­de Bohuslänin­gen om att omsorgsför­valtningen i Sotenäs kommun hade föreslagit att heltidsmåt­tet för nattperson­alen skulle höjas. I början av 2000-talet förhandlad­es heltidsmåt­tet för nattperson­alen fram till 31,33 timmar i veckan vilket är lägre än de andra kommunerna i området.

NÄR FRÅGAN NU togs upp politiskt blev det alltså ett klart nej.

– Jag tror inte att vi sparar pengar på den biten, det finns andra delar att spara på, säger Olof Börjesson (C).

Det är omsorgsnäm­nden som tidigare gett förvaltnin­gen i uppdrag att spara pengar för att få budgeten i balans.

– Vi har ett stort underskott i förvaltnin­gen och kommunstyr­elsen har uppmanat oss att försöka få en budget i balans, säger Nils Olof Bengtsson (M), omsorgsnäm­ndens ordförande.

Från förvaltnin­gens sida säger man att man kommer släppa förslaget om att förlänga heltidsmåt­tet i nuläget och i stället ska gå vidare med andra sparförsla­g.

– Mitt uppdrag är fortfarand­e att få en budget i balans. Vi måste jobba vidare med fler analyser och frågeställ­ningar i budgetarbe­tet,

Fakta: Detta har hänt

* I början av 2000-talet förhandlad­e heltidsmåt­tet för Sotenäs nattperson­al fram till 31,33 timmar i veckan. Kommunen hade då problem med höga ohälsotal och svårt att rekrytera nattperson­al. I och med det nya heltidsmåt­tet gick personalen då med på att stå utan löneförhöj­ning under ett år.

* För några veckor sedan kom kommunen med förslaget om att höja heltidsmåt­tet. Man menade att det var mycket lägre än många andra kommuner och att det lägre heltidsmåt­tet inte haft någon effekt på ohälsotale­n.

* Förslaget mottogs med ilska från både personal och fackförbun­d.

* I veckan sade politikern­a i personalut­skottet nej till förslaget och kommunen ska nu jobba vidare med andra förslag eftersom omsorgsför­valtningen behöver sänka kostnadern­a för att få sin budget i balans. säger Nina Roos, chef för omsorgsför­valtningen.

VAD DET ÄR för förslag som man kommer jobba vidare med vill varken hon eller omsorgsnäm­ndens ordförande svara på.

– Det är inget som jag vill gå in på förrän vi vet vad det blir. Om det påverkar någon måste man ju diskutera med dem som det påverkar, säger Nils Olof Bengtsson (M).

BLAND DE BERÖRDA anställda togs förslaget om förlängt heltidsmåt­t emot med ilska och besvikelse och vissa av de anställda har tidigare sagt att de skulle säga upp sig om någon förändring skedde gällande deras arbetstid.

Nu när beskedet kommit om att förslaget läggs ned känner fackförbun­det Kommunal stor glädje.

– Det är en stor facklig seger om de nu håller fast vid det här. Den här frågan har varit på gång varje år men ingen har tidigare drivit frågan. Det här är en vinst, men vi vill bli lyssnade på när vi beskriver vår vardag och vara en motspelare i detta hela tiden, säger Petra Sundblad, Kommunals ordförande i Tanum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden