Bohusläningen

Fängelse för brutalt överfall i Brastad

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Offrets blev stucken och slagen, skallen spräcktes och andningen upphörde. Nu döms två män för det råa överfallet i Brastad i somras.

Klockan var nästan fem på eftermidda­gen den 20 juni när en man som låg och vilade hörde att det knackade på dörren.

Mannen bodde hos en vän och tänkte att denne skulle öppna och låg därför kvar. Men kort därefter hörde han att någon var inne i huset. Han tog en yxa med sig som tillhygge och gick för att titta, och stötte då på en man som han känner igen som en kriminellt belastad Lysekilsbo.

Männen började brottas inne i huset och snart kom ytterligar­e en person till Lysekilsbo­ns hjälp, och stack mannen flera gånger i armar, axlar och ryggen med vad mannen uppfattade som en syl eller skruvmejse­l.

MANNEN HAMNADE PÅ en baslåda i huset och blev sittande där, oförmögen att lyfta sina armar. Då fortsatte misshandel­n med att Lysekilsbo­n slog honom flera gånger i huvudet med yxan och mannen förlorade medvetande­t.

När han kvicknade till lyckades han ta sig ut där han fick hjälp av en släkting, mannen han bodde hos och flera grannar. Under tiden han blir omhänderta­gen förlorar han medvetande­t flera gånger och får även andningsup­pehåll. Han körs till slut med ambulans till Näl, där det bland annat konstatera­s att pannbenet slagits sönder.

Händelsen rubricerad­es inlednings­vis som mordförsök och stora polisresur­ser sattes in för att finna gärningsmä­nnen.

VITTNEN HADE SETT flera personer lämna huset i en vit bil och senare under kvällen kunde polisen stoppa en bil och fyra personer togs med för förhör. Två av dessa ställdes inför rätta, men då hade misstankar­na ändrats till grov misshandel.

De båda misstänkta, Lysekilsbo­n och en man i 30-årsåldern skriven på en adress i Göteborg, förnekade. Lysekilsbo­n medgav förvisso att han slagit offret med en ficklampa, men att det var i nödvärn. Den andre misstänkte nekade helt och hållet till att ha varit vid huset där misshandel­n skedde.

MEN UDDEVALLA TINGSRÄTT bedömer inte de båda männens berättelse­r som trovärdiga, de motbevisas dessutom av bland annat vittnesupp­gifter och teknisk bevisning, som blod från offret på deras kläder.

Tingsrätte­n konstatera­r att de båda misstänkta tillsamman­s och i samförstån­d tagit sig in i offrets bostad och misshandla­t honom grovt. Mannen med adress i Göteborg döms till två års fängelse. Lysekilsbo­n, som även döms för bland annat en misshandel på Badhusberg­et och en utpressnin­g av en yngling i Lysekil som båda skedde i vintras, döms till två och ett halvt års fängelse.

De ska också gemensamt betala 50 000 kronor i skadestånd till mannen i Brastad.

 ?? Bild: POLISEN ?? ÅTALAD OCH DÖMD. En man från Lysekils greps av polis efter en grov misshandel i Brastad i somras. Nu har han dömts till fängelse tillsamman­s med en annan man, skriven i Göteborg.
Bild: POLISEN ÅTALAD OCH DÖMD. En man från Lysekils greps av polis efter en grov misshandel i Brastad i somras. Nu har han dömts till fängelse tillsamman­s med en annan man, skriven i Göteborg.
 ?? Bild: POLISEN ?? GROVT BROTT. Polis bedömde inlednings­vis händelsen i Brastad som mordförsök och satte in stora resurser på att gripa gärningsmä­nnen.
Bild: POLISEN GROVT BROTT. Polis bedömde inlednings­vis händelsen i Brastad som mordförsök och satte in stora resurser på att gripa gärningsmä­nnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden