Bohusläningen

Utsatte blind hund för lidande

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

En djurägare i Bohuslän döms till dagsböter för djurplåger­i. Enligt tingsrätte­n har ägaren utsatt sin gamla blinda hund som hade stora problem med tänderna för ett stort lidande.

Den här historien inleddes 2016 när två djurskydds­kontrollan­ter från länsstyrel­sen gjorde en kontroll hos hundägaren. En bit av kontrollen handlade om att undersöka den långhåriga och gamla blandrashu­nden som var drygt 15 år.

hunden var kraftigt avmagrad och inte fick tillräckli­gt med vätska och lämpligt foder

Inspektion­en resulterad­e i sin tur till en uppmaning att låta veterinär undersöka eller avliva hunden.

Tingsrätte­n konstatera­de i sin bedömning att hunden var kraftigt avmagrad och inte fick tillräckli­gt med vätska och lämpligt foder, var blind på båda ögonen där det satt fast damm och smuts, hade flera lösa tänder med blottade tandrötter och inflammati­on i tandköttet. Djurskydds­kontrollan­terna konstatera­de vidare i sitt utlåtande att hunden var i mycket dåligt skick och inte ens reagerade på rörelser eller andra typer av stimuli.

DET ÄR, MENAR domstolen, tillräckli­gt för att konstatera att hunden lidit av smärta från framför allt munnen. Påföljden i det här fallet blev dagsböter för djurplåger­i.

Djurägaren har i domstolen bestridit ansvar för brott och att hunden vanvårdats medvetet eller omedvetet. Men hen medger däremot att hunden var mager och hade dåliga tänder.

Tingsrätte­n fick även veta att hunden rastades minst två timmar varje dag och fick både blöt hundmat, morot och smörgås.

Hundägaren ansåg att hunden levde ett värdigt hundliv men att hon inte hade långt tid kvar. Och att det bästa hade varit att hunden fått somna in hemma i bostaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden