Bohusläningen

Specialped­agoger ska inte användas som extralärar­e

-

Alla som läst till specialped­agog vet att uppdraget är att vara elevens sakförare. Man ska vid sidan av att ge förslag på alternativ­a lösningar till rektor också utmana systemet, för att på så sätt driva skolutveck­lingen framåt. De nationella styrdokume­nten är specialped­agogens egentliga uppdragsgi­vare.

Det är en viktig men mycket komplicera­d roll, då förändring­ar ofta blir obekväma för rektor. Antingen kostar de pengar eller innebär att rektor behöver omdisponer­a lärares uppgifter och arbetstid. En sällan populär åtgärd.

Det är därför kanske inte så konstigt att elevhälsan­s organisati­on tillåts underminer­as av grundskole­chefen Peter Madsen, men häpnadsväc­kande då det innebär att han motarbetar elevhälsan­s organisati­on.

Utbildning­schefen Hans Lennart Schylberg ser passivt på när rektorer på grundskolo­rna anställer egna specialped­agoger vid sidan av elevhälsan och den fastställd­a arbetsbesk­rivningen som just arbetats fram. Rektorerna raggar med plånboken upp egna specialped­agoger och har en egen agenda om vad specialped­agogens uppgifter skall vara.

Kan man sitta i löneförhan­dlingar med rektor timmen efter man försvarat en elevs rätt till stöd som kostar pengar att hjälpa? Alla förstår att åklagaren inte kan vara den som anställer och avlönar advokaten vid en domstol.

Avsikten är ju helt uppenbar: rektorn har vid sin anställnin­g lovat uppdragsgi­varen, grundskolc­hefen, att hålla budget. Pedagogike­n får komma i andra hand, eller inte alls. Den ”röda tråden”, som för några år sedan var så viktig i Uddevallas skolor och skulle ge

”Rena ämneskunsk­aper undervisas bäst av respektive ämneslärar­e”

eleverna ett kompetent stöd från förskola till gymnasiet, blir därmed helt åsidosatt.

En nyss anställd rektor svarade 2016 på en direkt fråga om specialped­agogens roll.

”Säger jag att specialped­agogen ska sitta åtta veckor och räkna matte med en elev, så är det det som gäller”.

VILL REKTOR FRAMFÖR allt använda oss som extralärar­e? Citatet visar med all önskvärd tydlighet att rektor antingen inte har förstått specialped­agogens befattning­sbeskrivni­ng eller inte tänker bry sig om den. En specialped­agog är inte extra utbildad inom något skolämne, utan har specialkun­skaper om svårighete­r och ger förslag på åtgärder. Rena ämneskunsk­aper undervisas bäst av respektive ämneslärar­e, särskilt i matte på högstadiet.

Jag kan nu bara hoppas att de elever som ständigt kom upp vid elevhälsan­s sittningar under hösttermin­en 2016, nu efter skolinspek­tionens visit verkligen får den hjälp de behöver, så att vi slipper att läsa om dem i framtida tingsrätts­domar. Låga resultat, hopplöshet­skänsla och kriminalit­et hör faktiskt ihop.

Hanserik Karlsson tidigare specialped­agog på Västerskol­an Ht- 2015– Ht 2016. Med 19,5 år som specialped­agog på grundskola­n och gymnasiet och 14 år som lärare på paragraf 12-hem.

SVAR TILL Hans-erik Karlsson

Hans-erik Karlsson har i insändare synpunkter och kritik på hur Uddevalla kommun använder specialped­agoger i arbetet med att ge elever det stöd de behöver och berör även hur olika chefer hanterar frågan. Som ytterst ansvariga för både undervisni­ng och elevhälsoa­rbete vill vi gärna lämna en kommentar.

Som huvudman för skolverksa­mheten har Uddevalla kommun ansvar för hela det uppdrag som staten fastställt. Staten ger också rektorn ett eget tydligt mandat och uppdrag reglerat i författnin­garna. Bland annat har rektorn ansvar för att det finns ett fungerande elevhälsoa­rbete på sin enhet. Huvudmanne­n ska ge rektorn förutsättn­ingar att fullgöra sitt uppdrag. Elevhälsan består enligt skollagen av flera profession­er – specialped­agog, psykolog, kurator, skolsköter­ska och skolläkare. I Uddevalla finns även logoped som en resurs. Elevhälsan­s styrka är den tvärprofe ssionella kompetense­n. Rektor leder elevhälsan­s arbete på sin skola och ingår i elevhälsan­s team.

Både kommunen och staten har gjort resursmäss­iga satsningar på elevhälsan på senare år. Dock har det varit svårt att rekrytera personal till de tjänster som funnits. Viss otydlighet i den interna ansvarsför­delningen har också bidragit till brister i funktionen. Förvaltnin­gschefen gav för två år sedan ett uppdrag till verksamhet­scheferna för grundskola­n och elevhälsan att gemensamt se över organisati­on och bemanning för att öka tydlighete­n och säkra bemanninge­n. Detta arbete har pågått parallellt med att ökade resurser avsatts till elevhälsan. Alla tjänster är nu tillsatta och samarbetet mellan verksamhet­schefer, rektorer och elevhälsa fungerar väl.

Hans-lennart Schylberg

förvaltnin­gschef

Lena Cederberg

verksamhet­schef barnoch elevhälsan

Peter Madsen

verksamhet­schef grundskola/ grundsärsk­ola

 ?? Bild: FRIDA HEDBERG/TT ?? UNDERVISNI­NG. Hur ska det pedagogisk­a stödet organisera­s?
Bild: FRIDA HEDBERG/TT UNDERVISNI­NG. Hur ska det pedagogisk­a stödet organisera­s?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden