Bohusläningen

Sverige behöver en ny mission

-

Antalet anställda i Svenska kyrkan på alla nivåer är jättestort och lönekostna­derna gigantiska.

”Lösningen är inte fler konserter och mer underhålln­ing”

ÅR 2016 HADE Kyrkokansl­iet i Uppsala 421 anställda till en kostnad av gott och väl 212 miljoner kronor. De 13 stiftskans­lierna avlönar 875 anställda med över 436 miljoner kronor om året. På lokalplane­t hade församling­ar och pastorat 21 151 anställda förra året till en kostnad av 11 miljarder 491 miljoner kronor.

Den sammanlagd­a kostnaden för den kyrkliga verksamhet­en i Svenska kyrkan år 2015 var över 15 miljarder kronor. Med 22 447 anställda och detta mångmilja rdbelopp per år borde Sverige varit återkristn­at flera gånger om.

Tvärtom är Sverige det mest avkristnad­e landet. Bara någon enstaka procent firar söndaglig gudstjänst. Medelålder­n är ofta över 80 år. Kyrkbänkar­na blir mer och mer tomma. Mindre än hälften av de födda döps.

År 2016 var siffran 44,1 procent. Endast var fjärde i aktuell ålder konfirmera­s, närmare bestämt 26,8 procent förra året. Det finns enorma resurser i Svenska kyrkan, men resultatet är väldigt klent. Ja, katastrofa­lt!

Lösningen är inte fler konserter och mer underhålln­ing. Inte att anpassa sig efter tidsandan. Inte att vända kappan efter vinden. Inte att vara en kopia av samhället. Inte att söva med andliga vaggvisor. Inte att inbilla människor att alla kommer till himmelen. Inte att bjuda på urvattnad förkunnels­e. Inte att tiga i känsliga frågor. Inte att låta partipolit­iker bestämma. Allt detta har kyrkan försökt i årtionden utan att antalet bekännande kristna har ökat och utan att söndagens gudstjänst­firande församling har vuxit.

BIBELNS JESUS MÅSTE åter bli huvudperso­n i kyrkan. Förkunnels­en måste tydligt framhålla att Jesus är Herren och den ende Frälsaren. Livets rätta mening och mål måste erbjudas sökare. Kyrkan måste vara ljus och salt i världen. Omvändelse­ns nödvändigh­et måste predikas. Människor måste ställas inför evighetsal­lvaret.

Åtskilliga tjänster i riks-, stifts- och lokalkyrka­n kan genast dras in utan att det märks och utan skada för Guds rike. I stället behöver hängivna och brinnande missionäre­r från Afrika, Kina eller någon annan del av världen, där kristendom­en går framåt och stora skaror kristnas varje vecka, anställas. Då finns hopp för kyrkan i Sverige. Då kan det bli väckelse. Då får kyrkan dragningsk­raft. Då kan vårt land återvända till den kristna tron.

Jan-åke Karlsson. Präst, Brastad

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? MER ENGAGEMANG. Kyrkan måste få mer dragningsk­raft med ny väckelse.
Bild: BERTIL ERICSON/TT MER ENGAGEMANG. Kyrkan måste få mer dragningsk­raft med ny väckelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden