Bohusläningen

Strömstad var nere för räkning men reste sig

- JAKOB SIMONSON

För ett år sedan var det nära att IFK Strömstads herrar tvingades ställa in säsongen. Men laget reste sig och tog hem serien obesegrade.

Segerjuble­n ekade över Strömsvall­en förra veckan när IFK Strömstad tog hem segern mot Smögen. Med en match kvar hade IFK säkrat serieseger­n, dessutom obesegrade genom säsongen.

FÖR ETT ÅR sedan rådde däremot förstämnin­g i IFK Strömstads klubblokal. Laget hade åkt ur division 5 och stämningen var inte bra, berättar klubbens ordförande Jonas Danielsson.

Tidningen träffar honom tillsamman­s med styrelseme­dlemmen Andreas Nikkinen och tränaren Peter Lindqvist vid ett blåsigt Strömsvall­en för att snacka om säsongen som gått. Det visar sig att det i höstas var nära att IFK Strömstad herrlag inte kommit till spel alls, för första gången på 110 år.

– Det var inte långt ifrån att vi ställde in säsongen, så allvarligt var det ett tag i höstas. Vi hade inga ledare och spelarna ville inte riktigt. Vi hade också några spelare som inte uppträdde bra under matcherna, och vi fick be dem att lämna klubben. Det skapade ingen bra stämning, säger Jonas Danielsson.

– Klubben har haft ett herrlag i 110 år och att då vara ordförande det år man lagt ner laget... nej, det hade inte varit roligt, tillägger han.

Dock anslöt några gamla Ifk-spelare och några nya tillkom, liksom tränaren Peter Lindqvist som egentligen är tennisträn­are men som såg en spännande utmaning i att leda IFK Strömstad.

– Det blev en klar förbättrin­g i gruppen, säger Jonas Danielsson.

– Som gammal Ifkspelare vet jag hur viktig stämningen i laget är, det snackas på stan och folk vet hur det ligger till, säger Andreas Nikkinen.

Träningarn­a stramades upp under Peter Lindqvists ledning.

– Vi införde tydligare regler om att lämna återbud i tid om man inte kunde komma, och att alla talade svenska på träningen. Det är viktigt för sammanhåll­ningen att alla pratar samma språk, säger Peter Lindqvist.

MORALEN HAR HÖJTS i matchspele­t – Ifk-spelarna behöll lugnet även när de kapades friskt av de andra lagens spelare.

– Särskilt David Olsson har de täljt mycket på. Han tog många smällar, men behöll lugnet och då fick istället motståndar­na gula kort, säger Peter Lindqvist.

Nästa vecka, på styrelsemö­tet den 5 oktober, kommer det att spikas hur organisati­onen ser ut inför nästa säsong. Då tas bland annat tränarfråg­an upp. Peter Lindqvist är inställd på att han vill fortsätta.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? GLÄDJE. Jonas Danielsson, Peter Lindqvist och Andreas Nikkinen ser tillbaka på en lyckad säsong, både på och utanför plan.
Bild: JAKOB SIMONSON GLÄDJE. Jonas Danielsson, Peter Lindqvist och Andreas Nikkinen ser tillbaka på en lyckad säsong, både på och utanför plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden