Bohusläningen

Bah Kuhnke öppnade Bokmässan igår

- TOBIAS HOLMGREN 031-62 40 00 tobias.holmgren@gp.se

”En bokmässa är motsatsen till en snäv människosy­n med bristande humanism”

MARIA KÄLLSSON vd, Bokmässan

Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke invigde Bokmässan med markering mot NMR. – Nazism är ett brott mot mänsklighe­ten, inte en åsikt.

Några minuter efter att lokalerna öppnat är luften redan dålig och sorlet så högt att musikstyck­ena i invigninge­ns början knappt mäktar överrösta det. Mikrofoner till trots.

Musiken står den irländska kören Anúna för, grundad 1987 och känd för att rekonstrue­ra medeltida keltiska ballader och blanda dessa med egna nykomposit­ioner. Till andra sångstycke­t får de sällskap av finländska violiniste­n Linda Lampenius.

HÄR, PÅ BOKMÄSSANS invigning, möts alltså direkt två av mässans teman: Irland, och Finlands självständ­ighet 100 år. Ett tredje spår, det som allas tankar går till, gör sig påmint genom de röda knappar med texterna ”För allas lika värde” och ”öppenhet och mångfald” som delas ut bland de femtiotale­t personer som samlats för invigninge­n; knappar som lika gärna kunde ha varit post-it-lappar med varningar om lördagens nazistdemo­nstration.

Det är också kring det ämnet som invigninge­ns talare främst rör sig.

Maria Källsson, mässans vd, hälsar oss friends and booklovers välkomna till den trettiotre­dje Bokmässan i ordningen. Därefter går hon över till svenska.

– En bokmässa är motsatsen till en snäv människosy­n med bristande humanism (…) Det är att praktisera yttrandefr­ihet, och att låta tankar och idéer ställas mot varandra, säger hon.

MEN VAR GÅR gränsen för yttrandefr­ihet? Och hur bemöter vi de mörka krafter som är på frammarsch, de ideologier som vi trodde var utdöda för länge sedan? Det är just sådana frågor vi ska diskutera på mässan, menar Maria Källsson.

– Det är viktigare än någonsin att vi samlas just nu. Och vi vet alla varför.

NÄSTA TALARE, ÄRKEBISKOP Antje Jackelén, berör bildningst­emat på årets mässa, och menar att bildning behöver innehålla både hjärnans kalla fakta och hjärtats varma känslor i ständig dragkamp med varandra för att vara fruktbar; annars leder den lätt till arrogans.

Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke, iklädd en tröja med texten ”Silence is not golden” (”att tiga är inte guld”), rundar av mötesstund­en med sitt officiella öppningsta­l. Hon återknyter också till frågan om nazisterna­s närvaro i Göteborg under bokmässehe­lgen, och påminner om att varje enskilt liv är okränkbart.

– Nazism är ett brott mot mänsklighe­ten, inte en åsikt, säger hon; och får med det invigninge­ns enda spontana applåd.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? TALARE. Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke invignings­talade tillsamman­s med Bokmässans vd Maria Källsson.
Bild: JONAS LINDSTEDT TALARE. Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke invignings­talade tillsamman­s med Bokmässans vd Maria Källsson.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? BOKMÄSSANS VD. Maria Källsson ställde frågan var gränsen för yttrandefr­iheten går.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT BOKMÄSSANS VD. Maria Källsson ställde frågan var gränsen för yttrandefr­iheten går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden