Bohusläningen

Små flickor ska slippa bära slöja

-

Vi vill påverka förskola och skola så att små flickor slipper bära slöja. Vi är fullt medvetna om att ett förbud inte är möjligt, men vi anser att frågan är mycket viktig och vill få igång en diskussion kring hur vi kan underlätta för små flickor att slippa bära huvudduk. Det finns många olika åsikter om hur samhället bör agera. Det är stor skillnad mellan slöja på vuxna och slöja på barn. I Sverige är religions- och övertygels­efriheten väl etablerad och Skolverket har kritiserat skolor som försökt förbjuda elever att bära slöja.

”Minderårig­a som lever i patriarkal och religiös kontext har mycket svårt att hävda en egen vilja”

I SOMMAR HAR vi sett familjer som varit ute i det vackra vädret där pojken har shorts och t-shirt på sig medan flickan bär lång kjol, långärmad tröja och huvudduk, då tycker vi att den bristande jämställdh­eten blir väldigt tydlig. Barnet, flickan, förvägras en del av sin lekfulla barndom. Under sommaren kunde vi se detta på olika badplatser, bland annat Unda utanför Uddevalla.

Vill man bära slöja som vuxen så kan man ofta själv besluta om detta. Små flickor kan inte på samma sätt välja själva att bära eller slippa bära huvudduk.

I Barnkonven­tionen slås fast att barn har rätt till religionsf­rihet och vissa menar att detta innebär att barn som vill bära slöja och andra religiösa symboler ska få göra det. Vi anser att man i detta sammanhang måste ställa sig frågan huruvida en liten flicka på 6-7 år kan göra ett eget val att vilja bära huvudduk? Vi ser positivt på att Barnkonven­tionen blir en svensk lag i framtiden. Då kommer barnets bästa bli än mer tydligt. Diskrimine­ringsombud­smannens (DO) bedömning är att religionsf­riheten innefattar att bära religiös klädsel. Således menar DO att om en skola beslutar att förbjuda elever att bära slöja så kan detta beslut anses strida mot lagen om förbud mot diskrimine­ring.

Minderårig­a som lever i patriarkal och religiös kontext har mycket svårt att hävda en egen vilja. Sara Mohammad, grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime och hedersdokt­or vid Linköpings Universite­t, har själv blivit könsstympa­d och påtvingad huvudduk som barn. Hon intervjuad­es för ett tag sedan i GP kring hedersfört­ryck och uttryckte då följande: ”Jag vill förbjuda slöja på barn. Om politikern­a inte vågar göra det, utifrån att små flickors kroppar sexualiser­as, så borde man göra det för barnens religionsf­rihet”.

VI KOMMER DRIVA på för en öppen diskussion kring slöja på små flickor inom förskola och skola. Vi måste sätta de enskilda flickornas situation och behov i fokus och vår förhoppnin­g är att vi i Sverige verkar för att flickor i förskolan och upp till grundskola­n slipper bära huvudduk.

Carin Ramneskär

Opposition­sråd Moderatern­a Uddevalla

Ann-sofie Alm

Opposition­sråd Moderatern­a Munkedal

Linda Jansson

Moderatkvi­nnornas ordförande Norra valkretsen

Sara Ejnell Svensson

Moderatkvi­nnornas vice ordförande Norra valkretsen

 ?? Bild: KHALIL HAMRA ?? HIJAB. Flickor firar Eid al-fitr i Palestina. (arkivbild)
Bild: KHALIL HAMRA HIJAB. Flickor firar Eid al-fitr i Palestina. (arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden