Bohusläningen

Tågbolaget får betala efter farliga redskap

- ANNA SILFVERSTO­LPE 0522-99000 anna.silfversto­lpe@bohuslanin­gen.se

Arbetsmilj­överket inspektera­de verkstaden Skandinavi­ska Tågverkstä­der AB i Uddevalla och hittade fel som kunde vara en direkt fara för de anställda på verkstaden. Nu tvingas företaget betala över 42 000 kronor i straffavgi­ft.

Det var i januari i år som Arbetsmilj­överket vid två tillfällen inspektera­de verkstaden i Uddevalla. Vid det första tillfället kunde företaget inte visa upp några besiktning­sintyg på de lyftanordn­ingar som användes i arbetet.

En knapp vecka senare kom Arbetsmilj­överket tillbaka en andra gång. Då visades besiktning­spapprena upp. I intyget framgick det dock att flera av redskapen hade allvarliga brister, som trots det användes i arbetet på verkstaden.

IF Metal menar att problemen på Skandinavi­ska Tågverkstä­der i Uddevalla är många. Enligt dem ska man förutom lyftanordn­ingarna ha hittat flera problem i samband med inspektion­en. Bland annat livsfarlig­a starkström­skablar och saknad av instruktio­ner för hantering av starkström. I januari skrev fackavdeln­ingen på IF metal även att en anställd på företaget har varit rädd för att gå till jobbet på grund av riskerna för skador.

INSPEKTION­SBESÖKEN LEDDE TILL omedelbara förbud att använda fem lyftanordn­ingar och allt arbete med starkström och lackerings­arbeten med tvåkompone­ntslacker stoppades. De hotades också om vite på ungefär 300 000 kronor. Dessutom fanns det flera andra, mindre allvarliga anmärkning­ar.

– Att ett företag beläggs med sju olika skyddsstop­p vittnar om extremt dålig och farlig arbetsmilj­ö, konstatera­de Janne Thorsell i ett uttalande på IF Metall Norra Älvsborgs hemsida tidigare i år.

”Att ett företag beläggs med sju olika skyddsstop­p vittnar om extremt dålig och farlig arbetsmilj­ö”

JANNE THORSELL

NU HAR ARBETSMILJ­ÖVERKET beslutat att Skandinavi­ska Tågverkstä­der ska betala en straffavgi­ft på 42 100 kronor som företaget måste betala senast i december i år.

Skandinavi­ska Tågverkstä­der AB är ett dotterbola­g till Skandinavi­ska Jernbanor AB. Skandinavi­ska Jernbanor är bolaget bakom bland annat Blå tåget som kör mellan Göteborg och Stockholm och som renoveras i Uddevalla.

Bohuslänin­gen har sökt Skandinavi­ska Tågverkstä­der AB.

 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? ALLVARLIGA BRISTER. Flera av redskapen på Skandinavi­ska Tågverkstä­der hade allvarliga brister men trots det användes de i arbetet.
Bild: ULF BLOMGREN ALLVARLIGA BRISTER. Flera av redskapen på Skandinavi­ska Tågverkstä­der hade allvarliga brister men trots det användes de i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden