Bohusläningen

Hans vill ha fler till Färgelanda

DALSLAND: NY VD VILL LOCKA MED NATUREN

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

– Jag kommer ihåg när jag kom till Dalsland första gånger. Jag hade jobbat 170 mil norrut, i norska Finnmark, berättar Hans Sprung.

Han hade knappt sett solen alls under vintermåna­derna i norra Norge.

– Då kom jag körande in i Dalsland, solen sken och det var ett sådant ögonblick så man blev tårögd.

I SEX ÅR var Hans Sprung vd på Hotel Dalia i Bengtsfors. Därefter har han hunnit vara hotelldire­ktör i Sundsvall innan flyttlasse­t gick tillbaka söderut.

Efter 20 år inom hotellnäri­ngen har han nu bytt bransch och är sedan i somras vd för det kommunala bostadsbol­aget Valbohem i Färgelanda.

– Branschern­a är ju lite liknande. Det är en form av uthyrnings­verksamhet i hotell också och man har att göra med fastighets­frågor.

EN SAK HAN lärt sig i hotellbran­schen är den täta kontakten med gästerna, och det är något han vill ta med till Valbohem.

Efter en hotellvist­else blir man ofta ombedd att skriva ett omdöme via ett recensions­verktyg på nätet, där kan hotellet ställa ytterligar­e frågor om en kund visar sig vara missnöjd. Målet är att kunden ska vara så nöjd som möjligt och att hotellet rättar till misstag som begås, förbättrar sina rutiner och lagar fel.

– Man har en väldigt aktiv gästkommun­ikation, och det gäller att visa att man vill ha den här dialogen med gästerna.

Nu vill han se över hyresgäste­rnas möjlighete­r att kommunicer­a med Valbohem.

DE FÖRSTA MÅNADERNA sedan Hans Sprung började har gått åt till att lära känna företaget och orten. Framåt kommer han fokusera på vilka typer av lägenheter som efterfråga­s så det de planerar att bygga stämmer överrens med vad människor vill ha. Dessutom tänker han göra företaget bättre på att presentera ”destinatio­n Färgelanda”, som han kallar det, så att människor som inte bor här får en tydligare bild av vad man får om man flyttar hit.

– Vi ska presentera hur det är att leva i Färgelanda, hur det är med dagisplats­er, hur pendlingsm­öjligheter­na ser ut, vilka butiker som finns och hur naturen ser ut.

Hans Sprung tänker att närheten till ett friluftsli­v borde få fler människor att överväga ett liv på mindre ort. Han jämför med Stockholms­området där en person som bor i Sollentuna och jobbar i centrala Stockholm lägger en timme på att pendla till arbetet varje dag, för att sedan ändå behöva resa bort på helgerna om man vill komma ut i naturen.

– Ifrån Färgelanda skulle det ta lika lång tid att pendla till ett jobb i Uddevalla, och då är man redan i naturen om man bor här.

HANS SPRUNG ÄR en kille som gillar att jobba, och på fritiden kopplar han av med träning, om sommaren är det landsvägsc­ykling och på vinterhalv­året tränar han styrketrän­ing.

– Nu kör jag till Bengtsfors för att träna. Inget ont om gymmet där men jag ser fram emot siste november när Färgelanda får ett eget gym, säger han.

På sociala medier är Hans Sprung inte någon aktiv person, men han har ett privat Facebookko­nto.

– För någon vecka sedan la jag ut en bild från när jag slutade i Sundsvall, då ordnade personalen så jag fick rida så det är en bild på mig med någon häst, säger han.

Hur skulle dina närmaste beskriva dig?

– De skulle nog säga att jag är glad och förhoppnin­gsvis rolig.

Vad skäller de på dig för då?

– Jag kanske kan vara lite fyrkantig i många avseenden, de skulle nog vilja att jag släpper loss och blir lite vildare ibland.

Det finns ett skimmer över Dalsland som lockade tillbaka Hans Sprung. Som ny vd på bostadsbol­aget Valbohem i Färgelanda vill han lyfta fram charmen med ett liv nära naturen.

 ?? Bild: IDA CLIFFORDSO­N ?? INFLYTTAD. Hans Sprung, vd för kommunala bostadsbol­aget Valbohem, kommer från Dalarna men har fastnat för Dalsland.
Bild: IDA CLIFFORDSO­N INFLYTTAD. Hans Sprung, vd för kommunala bostadsbol­aget Valbohem, kommer från Dalarna men har fastnat för Dalsland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden