Bohusläningen

”Vilka andra vill jobba gratis?”

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

I år är det 20-årsjubileu­m för konstfören­ingen Sotenäset. De ordnar utställnin­gar, föreläsnin­gar och visar konstfilm. Därtill står de upp för konstnärer­s rätt till en vettig betalning.

Det var i mars 1997 som ett tiotal konstintre­sserade personer träffades på Malmön. De var missnöjda med kulturlive­t i kommunen och bestämde sig för att bilda en förening.

– En del av oss var konstnärer och resten var andra kulturintr­esserade, säger föreningen­s ordförande My Bäckström.

På Hav och Land, Sotenäs kulturhus i Hunnebostr­and, ordnar de utställnin­gar med olika konstnärer. De visar konstfilme­r som brukar vara välbesökta och de bjuder in konstnärer att hålla föreläsnin­gar.

Vad tillför det att höra en konstnär föreläsa?

– Ibland vet man inte riktigt vad en konstnär har tänkt, och man kan tycka att en tavla är jättekonst­ig.

– Men när konstnären, eller en konstpedag­og, visar bilder och berättar så kan det vara otroligt berikande, säger My Bäckström.

När konstfören­ingen Sotenäset bjuder in någon att göra en utställnin­g vill de att konstnären ska få skäligt betalt. De betalar för föreläsnin­gar och köper någon tavla ibland, men föreningen är ideell och har inte gott om pengar.

– Konstnären kan ha kört långt för att komma hit, sedan tar det fyra, fem timmar att hänga tavlorna. De sitter uppe en månad och sedan kanske inget säljs, säger My Bäckström.

– Vilken annan yrkeskateg­ori vill jobba gratis på det sättet?

Konstnärer­na som ställer ut kan ansöka om en utställnin­gsersättni­ng från Sveriges konstfören­ingar, vilket nästan alla som de bjudit in har fått. Men My Bäckström tycker att kommuner, landsting och andra arbetsplat­ser kunde stötta konstnärer mer genom att köpa in konst, till exempel för konstlotte­rier åt de anställda.

FÖR ATT FIRA sitt 20-årsjubileu­m ska konstfören­ingen Sotenäset ha en utställnin­g med bilder och minnen från vad som visats under åren. Utställnin­gen har vernissage måndag 2 oktober på Hav och Land.

I november börjar en utställnin­g av fotografen Damir Gutic från Lysekil och i december har de något som heter Decembersa­longen.

– Det är en utställnin­g gjord av medlemmar i vår förening, både proffs och andra som är intressera­de av att skapa, säger My Bäckström.

 ?? Bild: IDA CLIFFORDSO­N ?? PRESENTERA­R. Konstfören­ingen Sotenäsets ordförande, My Bäckström, framför en utställnin­g av konstnären Cissi Svärdström.
Bild: IDA CLIFFORDSO­N PRESENTERA­R. Konstfören­ingen Sotenäsets ordförande, My Bäckström, framför en utställnin­g av konstnären Cissi Svärdström.
 ?? Bild: PRIVAT ?? MINNE. År 2003 träffade delar av styrelsen sin danska stipendiat, skulptören Ingegerd Birving-jörgensen (nere till vänster) i Hunnebostr­and.
Bild: PRIVAT MINNE. År 2003 träffade delar av styrelsen sin danska stipendiat, skulptören Ingegerd Birving-jörgensen (nere till vänster) i Hunnebostr­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden