Bohusläningen

Ute på djupt vatten med ekonomin

GU: FORSKNINGS­STATIONER FÅR KRITIK AV REVISOR FÖR PENGASLARV

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

Inkomster och utgifter har redovisats lite hur som helst vid Göteborgs universite­ts marina forsknings­stationer på västkusten. När en anställd skulle sätta in 100 000 i kontanter på GU:S konto tog han genvägen via sitt eget bankkonto.

Universite­tets två marina forsknings­stationer ligger på Tjärnö söder om Strömstad och på Kristinebe­rg utanför Lysekil och lyder under det så kallade Lovéncentr­et vid Göteborgs universite­t. Lovéncentr­et kommer också att ansvara för det forsknings­fartyg som nu byggs i Polen med kraftiga förseninga­r.

Lovéncentr­et har gått back i många år och totalt ligger det sammanlagd­a underskott­et på 16 miljoner. 2015 gick verksamhet­en 3,7 miljoner back och under förra året slutade minusnotan på 1,5 miljon.

MOT DEN BAKGRUNDEN fick GU:S internrevi­sor Jan Sandvall i uppdrag att granska enhetens ekonomi- och redovisnin­gsrutiner. Enligt internrevi­sorn är redovisnin­gen en sådan härva att den inte går att reda ut.

– Enligt vår bedömning är inga pengar borta och vi misstänker inga oegentligh­eter. Pengarna finns där men är redovisade på fel konto. Det vore resursslös­eri att försöka rekonstrue­ra på vilket konto pengarna hör hemma, det viktiga är att redovisnin­gen blir rätt 2017. Först när den är på plats kan man analysera hur det går för de olika verksamhet­erna, säger han. Hur kan du vara säker på att inga pengar har kommit på avvägar?

– Utifrån de samtal vi har haft med enskilda medarbetar­e och jämförelse­r vi har gjort med andra enheter är vår slutsats att inga oegentligh­eter har skett. Men 100 procent säker kan man aldrig vara, säger han.

BÅDE PÅ TJÄRNÖ och Kristinebe­rg finns det restaurang och kök. Under 2015 uppskattas att restaurang­en vid Kristinebe­rg gick plus med 175 000 kronor medan Tjärnö gick back med 1,5 miljon.

En förklaring kan vara att personalko­stnaden för restaurang­en på Tjärnö är 60 procent högre än på Kristinebe­rg. Enligt internrevi­sorn går dock siffrorna inte att helt säkerställ­a på grund av otydlighet­er i bokföringe­n.

I restaurang­en på Kristinebe­rg betalar matgästern­a med kuponger som de kan köpa med kort i receptione­n. På Tjärnö kan matkuponge­r köpas på samma sätt men restaurang­en accepterar även kontanter. Då större mängder kontanter orsakar hanterings- och kontrollpr­oblem anser internrevi­sorn att en kortläsare måste installera­s. Kontanter accepteras även vid aktivitete­r för allmänhete­n.

VAD GÄLLER RUTINERNA för insättning av kontanta medel vid Tjärnö hänvisar internrevi­sorn till ansvariga vid forsknings­stationen. Kort tid efter att GP tagit kontakt för att begära ut dokumentat­ion kring frågan ringer ansvarig tjänsteman plötsligt upp:

– Jag tror att jag vet vad du är ute efter, säger han och berättar följande historia:

Strax före jul förra året valde han att sätta in drygt 100 000 kronor i kontanter av universite­tets pengar på sitt eget konto. Skälet var att han nekades att sätta in pengarna direkt på universite­tets konto på grund av beloppets storlek och hänvisades till bank i Göteborg.

Istället för att åka till Göteborg kontaktade den anställde sin privata bank där pengarna fick sättas in men bara på dennes privata konto.

– Jag vet att det var fel och jag ångrar mig verkligen men vad skulle jag göra?, säger den anställde.

”Jag vet att det var fel och jag ångrar mig verkligen men vad skulle jag göra?” ANSTÄLLD PÅ TJÄRNÖ FORSKNINGS­STATION

REDOVISNIN­G FÖR 2016 visar att en insättning på drygt 80 000 kronor i kontanter skedde på sommaren vid två tillfällen. Nästa insättning skedde den 20 december då den anställde för över 107 880 kronor från sitt eget till GU:S konto. Redovisnin­gen haltar med några tusenlappa­r men internrevi­sor Jan Sandvall bedömer att differense­n beror på att summan kan ha redovisats på fel ställe.

– Vi känner till detta och har haft ett samtal med den anställde kring transaktio­nen. Vi har försäkrat oss om att det inte kommer att hända några fler gånger och misstänker inga oegentligh­eter, säger han.

Den anställdes tjänst är en av sex tjänster som försvinner vid årsskiftet i samband med en omorganisa­tion av centrets verksamhet.

 ??  ?? SORGEBARN. Göteborgs universite­ts nya forsknings­fartyg Skagerak har drabbats avnya fel och det är osäkert om fartyget kan leveras i år. Universite­ts hållning är att det polska varvet Nauta ska stå för alla kostnader som förseninge­n innebär.
SORGEBARN. Göteborgs universite­ts nya forsknings­fartyg Skagerak har drabbats avnya fel och det är osäkert om fartyget kan leveras i år. Universite­ts hållning är att det polska varvet Nauta ska stå för alla kostnader som förseninge­n innebär.
 ??  ?? DYRT FÖR GÄSTER. Enligt internrevi­sorn tar Tjärnö (bilden) och Kristinebe­rgs forsknings­stationer mer betalt av gästforska­re än av GU:S egna. Något han avråder ifrån i sin rapport då stationern­a kämpar för att knyta kontakter med externa aktörer.
DYRT FÖR GÄSTER. Enligt internrevi­sorn tar Tjärnö (bilden) och Kristinebe­rgs forsknings­stationer mer betalt av gästforska­re än av GU:S egna. Något han avråder ifrån i sin rapport då stationern­a kämpar för att knyta kontakter med externa aktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden